HIZLI ERİŞİM

ENGELLİ YAŞLI VE SAĞLIK HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALİYETLERİMİZ

ENGELLİ YAŞLI VE SAĞLIK HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında kurulan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanlığı, engelli ve yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmayı ve bu grupların ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmayı hedeflemektedir. Daire, belediye sınırları içinde yaşayan, düşük gelir seviyesine sahip, yatağa bağımlı hastalar ve yaşlı bireylere yönelik koruyucu, tedavi edici ve bakım hizmetleri sunmaktadır.

Sağlık hizmetleri, bireylerin fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bilimsel ve çağdaş standartlara uygun şekilde planlanmaktadır. Bununla birlikte, engelli ve yaşlı bireylerin yaşamını kolaylaştırmak için bakım süreçlerinde karşılaşılan sorunları araştırmak, çözüm önerileri geliştirmek ve bu kapsamda projeler, programlar ve eğitimler hazırlamak önemli bir önceliktir. Bu çalışmalar, bireylerin ailelerini ve toplumu da kapsayarak daha bilinçli ve destekleyici bir sosyal yapı oluşturmayı hedeflemektedir.

Sunulan hizmetler, erişilebilir, güvenilir ve kaliteli bir anlayışla yürütülerek, hem sağlık hem de sosyal destek alanında bireylerin yaşamını iyileştirmeye odaklanmaktadır.

Daire Başkanlığımıza bağlı 3 müdürlük bulunmaktadır.  Bunlar;

Engelli ve Yaşlı Şube Müdürlüğü

Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü

3.         Özel Gereksinimliler Eğitim ve Rehabilitasyon Şube Müdürlüğü

ENGELLİLER VE YAŞLILAR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak hedefimiz insanımızın değer yargıları arasında var olan yaşlıya sevgi, dayanışma ve saygı yaklaşımını hissettirmek, değişen toplum yapısı içinde götürülecek hizmetlerin kalitesini ve çeşitliliğini çoğaltmaya yönelik çalışmaları sürdürmeyi devam ettirmektir.

Dünya ölçeğinde gözle görülen bir şekilde engellilerin sayısındaki artış, engellilere yönelik sosyal politikalara daha önem vermeye yol açmaktadır. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak, engelliler ve yaşlılar başta olmak üzere herkesin toplumsal yaşama eşit ve etkin olarak katılabilmesi hareket kısıtlılığı olanların evlerinden çıkabilmesi; kaldırımları, yaya geçitlerini, parkları, binaları ve toplu taşımayı kullanabilmesi; bilgi ve iletişim teknolojilerine ve hizmetlere erişebilmesi için tüm bunların engelsiz yani erişilebilir olarak planlanması, tasarlanması ve düzenlenmesi için çalışmalarımız devam etmektedir.

Engellilik hali ile kimin nerede yaşadığı bilgisi veri olarak devletin elinde bulunmalı ve devletin hangi koşullarda kimler bakımından ne gibi tedbirler alacağı bilinmelidir. Bu kapsamda; Engelli Veri Tabanı ve 65 Yaş Üzeri Veri Tabanı oluşturarak, olağanüstü hallerde, belediye olarak, dezavantajlı kişilere nasıl hizmet sağlayacağına ilişkin somut eylem planları yapılarak uygulanmaktadır.

BUĞDAY TANESİ PROTEZ ORTEZ YAPIM VE UYGULAMA MERKEZİ

Sosyal belediyecilik alanında öncü olan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, engelli vatandaşlara verdiği hizmetlere bir yenisini daha ekledi. Türkiye’de İlk kez Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Buğday Tanesi Protez Ortez Yapım ve Uygulama Merkezi ile ortez ve protezlerin maliyetlerini düşürerek, hastaların ihtiyaç duyduğu fonksiyonel ve estetik ortez veya protezlere kolaylıkla ulaşılabilirliği sağlayabilme amacını taşımaktayız.

Hastaların kullanmış olduğu protez ve ortez yanlış yapılırsa, uzmanlar tarafından yapılmaz, merdiven altında daha ucuz olarak yaptırılırsa ilerleyen yaşlarda bireyin ameliyat olması gerekiyor. Yanlış bir ortez ve protez, bedensel gelişimi çok zorlayan, kısıtlayan bir şey. Bu yüzden bedenin bütünlüğünü sağlayan tüm yardımcı cihazların profesyonel ellerde üretilmesi ve bakımının profesyonel ellerde yapılmasının önemini biliyoruz.  Bu engeller aşıldığında, eksiklikler doğru şekilde tamamlandığında bir bireyin nasıl dimdik durabildiğine kendi gözlerimizle hepimiz şahit oluyoruz. Bu kapsamda merkezimiz Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlandırılmış olup konusunda uzman bir ekiple hizmet vermektedir.

Merkezimizde çeşitli sebeplerle organ kaybı oluşmuş kişilerin günlük faaliyetlerini kolaylaştıracak, kısmen de olsa kayıp organın işlevini yerine getirecek, destekleyecek, koruyacak ve düzeltilmesi gereken vücut kısımlarına uygulanan yardımcı araçların tasarımında, yapımında, tamirinde kullanılacak cihazlar, ekipmanlar ve sarf malzemeler ile donatılmıştır. Kollarını ve bacaklarını kaybeden bireylere Protez, kas-iskelet sistemine ait çeşitli bozuklukları olan hastalara anatomik ve fizyolojik yapıya uygun, günlük yaşamlarını devam etmelerine yönelik Ortez yapılmaktadır. Malzemelerimiz; tamamen el işi olup, her hastanın birebir kendi ölçüsü alınmaktadır. Ortez yâda protezi yapılan vatandaşımızın provasını yaptıktan sonra rehabilitasyonunu vererek evlerine mutlu bir şekilde göndermekteyiz. İrtibatı da kesmeyerek en küçük ağrıda ve kızarıklıkta bile müdahalede bulunarak hayatlarına dokunmaya devam etmekteyiz.

MEDİKAL MALZEME DAĞITIMI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından; tekerlekli sandalye (standart, küçük), akülü sandalye, (akülü sandalye kullanabilir raporu ile) özel tertibatlı tekerlekli sandalye, beyaz baston, konuşan saat, koltuk değneği (yetişkinler için), yaşlılar için devrek bastonu vb. medikal malzeme yardımı yapılmaktadır.

AKÜ ŞARJ İSTASYONLARI

Akülü tekerlekli sandalye kullanan engelli bireylerin seyahat özgürlüklerini desteklemek amacıyla şehrin 15 noktasına akü şarj istasyonları kurulmuştur.

AKÜLÜ VE TEKERLEKLİ SANDALYE TAMİR VE BAKIM ATÖLYESİ

Sosyo-Ekonomik durumu zayıf engelli bireylerin seyahat özgürlüklerini desteklemek amacıyla engelli vatandaşlarımıza ücretsiz olarak bakım, onarım ve yedek parça hizmeti verilmektedir.

ASANSÖRLÜ ENGEL YOK ARACI

Toplu taşıma araçlarını kullanamayacak durumda olan engelliler ve yaşlıların; hastane, banka, kamu kurum ve kuruluşları gibi yerlere gidebilmelerini sağlamak amacıyla 5 adet ‘Asansörlü Engel Yok Aracı’ ile  hizmet verilmektedir.

"ENGELLİ ÇOCUKLARA YÖNELİK SPORTİF BECERİ KOORDİNASYON EĞİTİMİ" PROJESİ fiziksel yetersizliği olan eğitilebilir durumdaki 4-12 yaş grubu çocukların, kuvvet, transfer, yön değiştirme, koordinasyon ve sürat gelişim becerilerinin geliştirilmesini hedeflemektedir.

ENGELLİ KOORDİNASYON MERKEZİ ile %40 ve üzeri engel raporu bulunan, temel rehabilitasyona gereksinim duymayan, mesleki eğitim, kişisel gelişim ve kariyer danışmanlığı almak isteyen, ortopedik, süreğen, görme, işitme, zihinsel engelli bireyler ve aileleri hizmetlerimizden faydalanmaktadır.

ENGELSİZ İŞ ENGELSİZ HİZMET PROJESİ ile ,engellilerin istihdamını arttırmak için özel sektör ve KOBİ temsilcileri ile görüşülerek engellilere mesleki eğitimleri verilerek istihdam edilmektedir.

ALZHEİMER MERKEZİ – MORAL EVİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (YADES) Yaşlı Destek Programı kapsamında desteklenen, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Alzheimer Hasta Ve Hasta Yakınları Buluşma Merkezi ‘MORAL EVİ’ 14 Mayıs 2018 tarihinde hizmete girmiştir. 

Amacımız; 1. ve 2. evre Alzheimer Hastalarının gündüz bakımlarını sağlayarak, yapılan etkinlikler ile yaşama bağlamak, yaşam enerjisi vermek, kaliteli zaman geçirmelerini sağlamak, hasta yakınlarının bir nebze olsun nefes almalarını sağlamak, fiziksel ve zihinsel rehabilitasyon çalışmaları yaptırarak hastalığın evre atlamasını geciktirmektir.

Merkezde, hasta yakınlarının başvurusu ve yapılacak değerlendirmenin ardından kendilerine verilen cihazla yakınlarını harita üzerinden gerçek zamanlı olarak takip edebilecekleri bir sistem kurulmuştur. Hasta internet üzerinden izlenebilmekte ve bu sayede hem hasta olan kişi hem de hasta yakınları kendilerini daha güvende hissedebilmektedirler.

AKTİF YAŞAM VE EĞİTİM MERKEZİ

Sağlıklı yaşlılarımızın boş zamanlarını değerlendirip ve kültürel gelişmelerini sağlamak, yaşam koşullarını iyileştirmek, günlük yaşamla ilgili etkinliklerine yardımcı olmak, rehberlik ve mesleki danışmanlık yapmak, kendi olanakları ile karşılamakta güçlük çektikleri konularda destek hizmetleri vermek, yalnızlaşma duygusunu ortadan kaldırmak, sosyal ilişkilerini ve aktivitelerini artırmak amacı ile hizmet vermektedirler. Halk Eğitim Müdürlüğü ile 14 farklı branşta kurslar verilmektedir.

YAŞLI KOORDİNASYON MERKEZİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (YADES) Yaşlı Destek Programı kapsamında desteklenen Yaşamını evde yalnız veya ailesi ile birlikte sürdüren yaşlıların, yaşam koşullarını iyileştirmek, günlük yaşamla ilgili etkinliklerine yardımcı olmak, rehberlik ve danışmanlık yapmak, kendi olanakları ile karşılamakta güçlük çektikleri konularda destek hizmetleri vermek, sosyal ilişkilerini ve aktivitelerini artırmak amacını gütmektedir.

GÖRÜNTÜLÜ DESTEK HATTI PROJESİ ile işitme engelli vatandaşlarımızın kamu veya diğer bütün kurum kuruluşlarda ihtiyaç duyduklarında görüntülü görüşme tekniği ile işaret dili tercümanlık hizmetlerimiz devam etmektedir.

İŞARET DİLİ ONLİNE MUTFAK AKADEMİSİ ile Gaziantep de yaşayan İşitme engelli vatandaşlarımızın, hayatlarını kolaylaştırmak için belediyemizin işaret dili tercümanı tarafından tamamı işaret dili ile anlatılan yemek, pasta tatlı videoları hazırlanmaktadır.

İŞARET DİLİ-PSİKODESTEK ile işaret dili tercümanımız aracılığı ile bireysel ve grupla psikolojik danışmanlık çalışmalarıyla, engelli bireylerin ve ailelerinin yaşadıkları ruhsal sorunların çözümüne destek olunmaktadır.

SAĞLIK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

İNAYET TOPÇUOĞLU HASTANESİ

Sağlık Bakanlığından ruhsatlandırılan Büyükşehir Belediyesi İnayet Topçuoğlu Hastanesi ve hastaneye bağlı faaliyet gösteren Yavuzlar Semt Polikliniği, Hasırcıoğlu Semt Polikliniği ile şehrin sağlık açısından hizmet sunumunun yetersiz olduğu kırsal bölgede sağlık hizmeti sunmaktadır. Hastanemiz 190 yataklı, erişkin ve yeni doğan yoğun bakım, 3 ameliyathane ve 3 doğumhane kapasitesine sahiptir.

DİŞ HEKİMİ AYLİN DİLBAZ ÇETİN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI KLİNİĞİ

2020 yılında poliklinik servisleri olarak başlayan ve şu an 6 diş polikliniği ile hastaneye dönüşen birimimiz, vatandaşlarımıza ağız ve diş sağlığı hizmetinde konforu artırmıştır.

EVDE FİZİK TEDAVİ HİZMETLERİ

Evde Fizik Tedavi Hizmetleri kapsamında, engelli ve bakıma muhtaç hastalara 11 araç ve 22 personel ile evlerinde fizik tedavi hizmeti sunulmaktadır.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEŞHİS – TEDAVİ ARACI

Gaziantep Büyükşehir Belediyemiz tarafından şehrimize kazandırılan Ağız ve Diş Sağlığı Teşhis ve Tedavi Aracı, 2020 yılı Eylül ayından itibaren tam donanımlı ekipmanlarıyla Gaziantep genelinde vatandaşlara hizmet sunmaktadır. İçerisinde panoramik röntgen cihazı ve diş ünitesi bulunan bu araç, ağız ve diş sağlığı alanında teşhis ve tedavi hizmetlerini mobil bir şekilde ulaştırmaktadır.

OYA BAHADIR YÜKSEL PSİKİYATRİ KLİNİĞİ

2008 yılında madde bağımlılığı ve rehabilitasyonu alanında Oya Bahadır Yüksel Gençlik Merkezi olarak hizmete başlayan merkez, Mart 2015 tarihinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hastanesine entegre edilerek Psikiyatri Kliniği olarak yeniden yapılandırılmıştır. 40 yatak kapasiteli birimi ve 10 kişilik Yarı Yol Evi ile toplamda 50 yatılı hasta kapasitesine sahip olan klinik, uzman ve deneyimli kadrosuyla hizmet sunmaktadır. Kadrosunda 1 Psikiyatri Uzmanı, 2 Hemşire, 5 Psikolog, 3 sosyolog, 1 Sosyal Hizmet Uzmanı, 4 İyileşme Danışmanı, 7 Terapist Yardımcısı, 5 Öğretmen, 2 Gece Müdürü, 1 İdari Amir, 3 mobil ekip saha çalışanı ve 13 yardımcı personel toplam 47 çalışan bulunmaktadır. Klinik, bağımlılık tedavisi ve psikiyatri alanında kesintisiz hizmet vermeye devam etmektedir.

KANSER TANI VE TEDAVİ HİZMETLERİMİZ

KETEM MERKEZİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında; insanı merkeze alan hizmet anlayışıyla, erken dönemde teşhisin yapılması ve kansere karşı koruyucu hekimlik hizmeti verilen proje ile toplumda kansere karşı farkındalık oluşturarak, halkın duyarlılığını arttırmak, eğitimler düzenlemek, taramalar yapmak ve kanserde ölüm oranının azaltılması hedeflenmiştir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğünün işbirliğiyle Binevler Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi hizmete açılmıştır. Kurulan bu merkezde (KETEM) Meme Kanseri, Rahim Ağzı Kanseri ve Kolon Kanseri tarama ve teşhis işlemleri yapılmaktadır.

MOBİL MAMOGRAFİ ARACI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile GAP Bölge Kalkınma idaresi Başkanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında destelenen hibeyle Mobil Kanser Tarama (Mamografi) Aracı üretilmiştir. Şehrimizin il merkezi, ilçe, kasaba ve köylerinde konuşlanan Mobil Meme Sağlığı Tarama Aracımız 40-69 yaş arası kadınların Rahim ağzı ve meme kanseri gibi durumlarda erken tanı konulmasına katkı sağlamaktadır.

GENETİK TANI MERKEZİ

Belediyemiz ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle 2016 yılında faaliyete geçen Genetik Tanı Merkezi, genetik hastalıkların doğum öncesi ve sonrası tanı süreçlerinde önemli bir hizmet sunmaktadır. Merkezimiz, genetik testler ve analizler yoluyla hastaların sağlık durumlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olmaktadır.

Genetik Tanı Merkezi, çocuk sahibi olamayan hastalardan tekrarlayan düşük yaşayan hastalara, kanser türleri, işitme kaybı, kas hastalıkları gibi çeşitli durumlarla başvuran hastalara yönelik kapsamlı test hizmetleri sunmaktadır. Ayrıca, yüksek riskli gebelikler, boy kısalığı ve kalp anomalileri ile ilgili genetik değerlendirmeler yapılmakta, mental bozukluklar ve çölyak gibi hastalıklar için gerekli testler uygulanmaktadır. Soy bağı testleri de akrabalık öyküsü için hizmet vermektedir.

GEBE OKULU

Belediyemiz ve İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle 2016 yılında hayata geçirilen Gebe Okulu, anne adaylarına yönelik kapsamlı bir eğitim programı sunarak sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Bu merkez, anne adaylarının gebelik öncesi ve sonrası süreçleri hakkında bilgi edinmelerini, bilinçlenmelerini ve sağlıklı doğum için gerekli hazırlıkları yapmalarını sağlamak amacıyla faaliyet göstermektedir.

Gebe Okulu, anne adaylarına gebelik süreci, doğum, emzirme, bebek bakımı ve anne sağlığı konularında eğitimler vermektedir. Bu eğitimler, annelerin gebelik döneminde karşılaşabilecekleri fiziksel ve psikolojik değişimlere hazırlanmalarına yardımcı olmakta, doğru bilgi ve yöntemlerle donatılarak bilinçli bir anne olmalarına katkıda bulunmaktadır. Eğitim programları; uzman doktorlar, hemşireler, psikologlar ve diyetisyenlerden oluşan profesyonel bir ekip tarafından sunulmaktadır.

Gebe Okulu, İslahiye ve Nizip ilçelerinde faaliyet göstermekte olup, bu eğitimlerin, anne adaylarının doğum öncesi ve sonrası süreçlerde daha sağlıklı kararlar almalarına olanak tanıyarak, aile sağlığını güçlendirmesi beklenmektedir.               

ANNE OTELİ

Belediyemiz ile İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen Anne Oteli, 2016 yılından bu yana doğumu yaklaşan veya düşük gebelik riski taşıyan anne adaylarına güvenli ve konforlu bir yaşam alanı sunmaktadır. Bu özel merkez, annelerin fiziksel ve psikolojik sağlıklarını koruyarak, onların ve bebeklerinin sağlıklı bir doğum süreci geçirmelerine olanak tanımaktadır.

Anne Oteli, anne adaylarına yalnızca konaklama imkânı sunmakla kalmayıp, aynı zamanda sağlık desteği ve rehberlik hizmetleri de sağlamaktadır. Merkezde kalacak olan anneler, gebelik süreçlerine yönelik bilgilendirici eğitimler, bireysel danışmanlık ve psikolojik destek alarak, sağlıklı bir doğum deneyimi için gerekli hazırlıkları yapabilmektedirler. Ayrıca, beslenme ve günlük aktiviteler konusunda uzman sağlık profesyonellerinden rehberlik alarak, kendilerini hem fiziksel hem de ruhsal olarak iyi hissetmeleri sağlanmaktadır.

DOĞRU BESLENME VE OBEZİTE İLE MÜCADELE BİRİMİ

Birimi saha taramasında tespit edilen veya obezite birimine başvuran vatandaşlarımız kişiye özgü beslenme programı ve fiziksel aktivite ile takibe alınıp ideal kilolarına ulaşmaları sağlanmaktadır. Obezite ile mücadele etmek için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak 2017 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Öğrenen Mahalleler, Bilinçli Aileler Projesi ile mahallerde birçok vatandaşımıza ulaşarak sağlıklı beslenme bilinci ve farkındalık oluşturulması planlanmıştır. Fit Mutfak Atölyesi ile danışanlarımızla sağlıklı tarifler yaparak; sağlıklı beslenmeye teşvik edilmektedir. Obezite İle Mücadele Kampları 2021 yılından beri düzenlediğimiz kamplarımızda vatandaşlarımız sağlıklı yaşama ilk adımı atmaktadırlar. Kamplarda bireyler sağlıklı beslenmeyi ve spor yapmayı öğrenerek sağlıklı yaşam bilinci oluşmaktadır. Kamplarımızda doktor, diyetisyen, psikolog, hemşire ve spor eğitmenleriyle birlikte hizmet verilmektedir.

ÖZEL GEREKSİNİMLİLER EĞİTİM VE REHABİLİTASYON ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

         ENGELSİZ YAŞAM ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanıp Kuveyt Fonuna sunularak kabul gören,5 milyon dolar (28.250.000 TL) hibe destekli olan Engelsiz Yaşam Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen 13.800 m² kapalı ve 18.640 m² açık alandan oluşan toplamda 32.440 m² arsa üzerine inşa edilmiştir. Özel gereksinimli bireylerin, gazi ve ailelerinin rehabilitasyon, psiko-sosyal destek ve ilgili hizmetlerinin planlı, programlı, etkin bir şekilde yürütülmesi esası; merkezin temel hedefini oluşturmaktadır.

Eğitim Programları

  • Görme Engelli Bireyler Destek Eğitim Programı
  • İşitme Engelli Bireyler Destek Eğitim Programı
  • Zihinsel Engelli Bireyler Destek Eğitim Programı
  • Dil ve Konuşma Güçlüğü Destek Eğitim

Eğitime Destek Programları

  • Atölyeler (Müzik, Dans, Güzel Sanatlar, Ahşap, Robotik Kodlama ve Gastronomi Mutfağı)
  • Kapalı Spor Salonu (Atletizm, Bocce, Badminton, Koorfbol, Futbol, Goalball, Koordinasyon Parkuru)
  • Yüzme Havuzu
  • Mini Atölye
  • Fitness Salonu
  • Snoezelen (Karanlık Oda)                    
  • Hidroterapi
  • Braille Eğitim Salonu
  • Sesli Kütüphane

Sevgi Makası Kuaförlük Hizmeti

Özel gereksinimli bireylerin öz bakımlarını kolaylıkla yapabilmeleri için Engelsiz Yaşam Merkezi olarak hizmetlerimizi genişlettik.

CODA&COBA Çocuk Eğitim Merkezi

Çocuğuma Göz Kulak Olur Musun?  Projesi ile hayata geçirilen Çocuk Eğitim Merkezimiz 6 Eylül 2024 tarihinde hayata geçirilerek toplam 21 öğrenciye (6’sı kız, 15’i erkek ) hizmet vermeye devam etmektedir.