AHLAT-MALAZGİRT 1071 KUTLAMALARINDA GAZİANTEP RÜZGARI ESTİ Haberi

AHLAT-MALAZGİRT 1071 KUTLAMALARINDA GAZİANTEP RÜZGARI ESTİ

Türklerin Anadolu’ya girişinin kapısı ve Türkiye’nin tapusu olarak nitelendirilen Ahlat’ta Malazgirt Kutlamalarının 948. Yıldönümü etkinlikleri gerçekleştirildi.

23-26 Ağustos tarihleri arasında Bitlis’in Ahlat ilçesi’nde Çarho Meydanı’nda kurulan 1071 Sultan Alparslan Ahlat Otağı’nda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı Oba Çadırı içerisinde Gaziantep’in tarihi, kültürü, turizm alanları, el sanatları ve mutfak kültürü tanıtılarak gelen misafirlere tadımlık sunumlar yapıldı.

Ahlat Otağı’nda bulunan Gaziantep oba çadırına yoğun ilgi gösteren misafirlere baklava, Antep fıstığı, cevizli sucuk, narlı ve fıstıklı fitil, tuzlu ve şekerli kahke ikramı yapıldı. Oba çadırının içerisi şark köşesi ile döşenerek çadır içerisine yemeni, bakır ve sedef eserler ile Gaziantep Mutfağına ait yemeklerin bulunduğu tablolar asılarak ziyaretçilerin fotoğraf çektirmeleri sağlanmıştır. Gaziantep’in önemli el sanatlarından olan Bakır ve Sedef işlemeciliği sanatı icra eden esnaf oba çadırının önüne yaptıkları eserleri teşhir ederek sanatın yapım aşamalarını ve tekniklerini gelen misafirlere anlattılar.

Ayrıca Ahlat Otağı’nda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu   Gaziantep’in yöresel halk oyunlarından gösteri yaparak gelen misafirlerin ilgi odağı olmuştur. Oba çadırının yan tarafına Gaziantep’in mutfak kültürünün önemli bir parçası olan sebze kurulukları, kurulık çatısı kurularak sergilenmiştir.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği Gaziantep Oba Çadırını Tarım ve Orman Bakan yardımcısı Fatih Metin, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Ahlat Belediye Başkanı Abdülalim Mümtaz Çoban ve birçok bürokrat ile öğretim üyesi ziyaret etmiştir. Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan Gaziantep’in sedef işlemeciliği hakkında bilgi alarak sedef işlemeciliğini uygulamalı olarak yapmıştır.

"1071 Sultan Alparslan Ahlat Otağı"nın kurulduğu Çarho mevkisindeki 400 dönümlük alanda üç gün devam eden etkinliklere vatandaşlar büyük ilgi göstererek Kırgız Türklerinin kök börü, atlı okçuluk, okçuluk, cirit ve güreş müsabakalarını izlediler.

Anadolu’nun giriş kapısı ve Türkiye’nin tapusu olarak nitelendirilen Bitlis’in Ahlat İlçesi’nde 26 Ağustos Malazgirt Zafer gününde halka seslenen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 1071 Malazgirt Zaferi’nin öneminden bahsederek, tarihi şehirlerimize nasıl sahip çıkıyorsak ata sporlarımıza da öyle sahip çıkacağız. Ata sporlarımızı insanımıza tanıtacak birçok proje yaptık, özellikle Okçular Vakfı çok kıymetli çalışmalar yapıyor. Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan dünya göçebe oyunlarının ev sahibi Türkiye olacaktır. Böylece Türk dünyasından kardeşlerimizle bir araya gelme imkanı bulacağız diyerek kültürel buluşmaların önemine değindi.

Etkinlik ile ilgili Resimler

Etkinlik Tarihi 2019-08-26
Etkinlik Saati
Etkinliğin Yapılacağı Yer Bitlis-Ahlat