GAZİANTEP'İN KURTULUŞUNUN 98.YIL DÖNÜMÜNDE ESAT KABAKLI SAHNE ALDI Haberi

GAZİANTEP'İN KURTULUŞUNUN 98.YIL DÖNÜMÜNDE ESAT KABAKLI SAHNE ALDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98’nci yıldönümü dolayısıyla “Kurtuluş Günü Kutlama Programı” düzenlendi. Gün boyu süren kutlamaların ardından Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde Türk Halk Müziği Sanatçısı Esat Kabaklı’nın sahne aldığı Kahramanlık Türküleri Konseri gerçekleşti.

Gaziantep'in kahramanlık destanının nişanesi olan 25 Aralık Kurtuluş Bayramı, Şehitkamil Kültür Merkezi'nde kutlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün kutlama mesajları okundu, Gaziantep'e değer katanlar ödül töreni gerçekleştirildi.

Programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Antep'in Kurtuluş Mücadelesi'nde şehrin yarısının şehit olduğunu vurgulayarak, “25 Aralık, ‘Ya istiklal ya ölüm', ‘iman varsa imkan vardır' diyenlerin günü. 25 Aralık, ‘Söz konusu vatansa gerisi teferruattır' diyenlerin günüdür. Gazi şehir, vatanına göz dikenleri ezenlerin, burada şerefiyle tarihini yazanların şehridir. Bu gurur, şeref bizim hepimizin. 3 Gazi vardır. Gazi meclis, Gazi şehir ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Atatürk, savunmadan etkilenerek iki önemli telgraf göndermiştir. Bu şehirde yaşanan kahramanlığı bütün Anadolu'ya örnek olarak göstermiştir. Gaziantep'in gözlerinden öpmüştür. Bir şehir düşünün yarısı şehit, yarısı gazi. Bir asır geçti şu anda değişen bir şey yok. Zaman, süreç değişse bile vazife hep aynı. Bugün bu mekânın şahitleri olarak, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Gaziantep'in Kuruluşu'nun yüzüncü yılına gidiyoruz. Bir asırlık destanın şahidiyiz” dedi.

Gaziantep Valisi Davut Gül, “Toplumların hafızaları 70, 75 yılda bir sıfırlanıyor. Bunu yenilemek lazım. Antep Savunmasını bütün Türkiye'ye, bütün dünyaya anlatmak istiyoruz. Gaziantep'in niye Gaziantep olduğunu, biz bilmezsek biz öğrenmesek, çocuklarımıza öğretmezsek bu toprakları vatan yapan 6317 şehidimiz başta olmak üzere gazi olan bütün Gazianteplilere haksızlık etmiş, onlara ihanet etmiş oluruz. O günkü olayları objektif bir şekilde anlayacağız anlatacağız. 100 yılda nereye geldiğiniz anlatacağız. Yokluktan şu an geldiğimiz yere hem şehir olarak hem Türkiye olarak bunun bir iftihar vesilesi olduğunu anlatmamız lazım. Gaziantep, sıfırdan kendi küllerinden doğup Türkiye'de, Dünya'da örnekle gösteriliyor. Hem ekonomik hem direniş bakımından sayılı ülkeler vardır. Gaziantep o şehirlerden bir tanesidir. Direnişe baktığımızda, bizi biz yapan belli unsurlar vardır. Camilerimize minarelerimize saldırılmış. Demek ki bu milletin manevi, milli duygularımızı ayakta tutmamız lazım. Farklılıklarımız zenginlik sayacağız, el ele vereceğiz. Daha çok çalışacağız. Ekonomik olarak güçlü olacağız. Dış dünyaya karşı birlikteliğimizi muhafaza edeceğiz. Teknolojinin bütün yeniliklerini takip edeceğiz. Hiçbir şeye aldanmadan daha çok üreteceğiz. Nice yüz yıllara ulaşacağız” diye konuştu.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ise, Antep direnişinin cephelerinden bahsederek, şöyle konuştu: “Tarihimizde neredeyse her gün bir 25 Aralık'ımız var. Vatan topraklarının her santimi şehit kanları ile dolu boş kalanlarda bugün adıma adım doldu. Türkiye'nin varlık ve yokluk mücadelesi Gaziantep'te o gün şahlandı. İngilizler Fransızlarla anlaşarak, Maraş, Antep ve Urfa illerini boşaltarak Fransızlara bıraktılar. Bu üç il boşaltıldığı zaman Anadolu cephesinin doğu ve güneydoğu kanadı açılmış oluyordu. Gazi Mustafa Kemal'in telgrafıyla şahlanan mücadele ile Anadolu kurtarıldı, Gaziantep teslim olmadı.”

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, Fransızlar kadar Ermenilerin de yaptığı zulümlere dikkati çekerek, "Bugün tüm Gaziantepliler için özel bir gün. 10 bin kilometre öteden geliyorlar şehrimizi işgal ediyorlar. İçimizde beslediğimiz Ermeniler Fransız üniforması giyerek Fransız askerleri ile şehrimize giriyor. Günümüzde Amerika'da, Fransa'da hep Ermeni soykırım meselesini görüyoruz. Ermeni soykırımını görmek isteyen önce Gaziantep'e gelmeli, Gaziantep'in Kurutuluş Savaşı'nı görmeli. En büyük zulmü, eziyeti, namus hainliğini Fransız askerlerinden çok Fransız üniforması giyen Ermeniler Gazianteplilere yaptı. Gaziantep savunmasında galip gelen top tüfek değil: İnançtır Müslümanlıktır, vatan, millet aşkıdır” dedi.

Konuşmaların ardından Esat Kabaklı Konseri hem duygulandırdı, hem mücadele günlerini yaşattı. Seslendirdiği Antep harbi temalı eseriyle salondaki dinleyicilerin büyük beğenisini toplayan Türk Halk Müziği Sanatçısı Kabaklı'dan sonra Jandarma Genel Komutanlığı Mehteran Birliği sahneye çıktı. Konserin sonunda Esat Kabaklı'ya günün anısına başkan Fatma Şahin tarafindan çiçek takdim edildi.

Etkinlik ile ilgili Resimler

Etkinlik Tarihi 2019-12-25
Etkinlik Saati
Etkinliğin Yapılacağı Yer Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi
Bilet Satış Yerleri
Bilet Fiyatı

• GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ELAZIĞ DEPREMİNE SESSİZ KALMADI

Türkiye, Elazığ'dan gelen deprem haberiyle sarsıldı. Kandilli verilerine göre, deprem 6.8 büyüklüğünde meydana geldi. Kilis'ten Samsun'a Irak'tan Suriye'ye kadar çok bölgede hissedilen deprem, Elazığ’da yıkıma neden oldu. Yaşanan

• ATATÜRK YOL KOŞUSU'NA BÜYÜKŞEHİR SPORCULARI DAMGA VURDU

Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı, geleneksel hale gelen, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Gazi şehre teşrif etmesinin 87’nci yılı dolayısıyla “Atatürk Yol Koşusu” düzenlendi.

• MAVİ ÖZEL HALK OTOBÜSLERİ YENİ SİSTEME GEÇİYOR

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, şehirde yeni kurulan ve gelişen mahallelerde doğan toplu taşıma ihtiyacı için düğmeye bastı. Yapılan düzenlemelerle sefer sayıları arttırılırken sistem değişikliğine gitti. Bu kapsamda 19 h

• UZMAN TEYZELERLE ÇOCUKLAR EMİN ELLERDE OLACAK