GAZİANTEP'TE SAĞLIKLI GASTRONOMİ BULUŞMASI Haberi

GAZİANTEP'TE SAĞLIKLI GASTRONOMİ BULUŞMASI

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de toplum yaşamını derinden etkileyen korona virüs salgını, bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenleri çeşitli arayışlara iterken vatandaşları rahatlatacak açıklama gastronomi kenti Gaziantep'ten geldi.

Program kapsamında düzenlenen toplantıda, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sağlık ve hijyen anlamında yapılan çalışmaları ve alınan tedbir ve önlemleri değerli katılımcılarla paylaştı. Toplantı sonrası düzenlenen iyi uygulamalar gezisinde, birbirinden değerli misafirlerimiz yeni hijyen kuralları ve denetimlerimiz ile eğitimler sonucunda Gazi şehrimizin lokanta ve restoranlarının nasıl #FıstıkGibi olduğuna bizzat şahit oldular.

Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliğiyle bu yeni süreçte Gaziantep genelinde tüm sektörlerde normalleşmeye yardımcı olmak ve yeniden bir güven ortamı inşa etmek için hazırlanan ‘Fıstık Gibi’ sertifikasyon projesi kapsamında organize edilen Sağlıklı Gastronomi programı Mutfak Sanatları Merkezi'nde gerçekleşti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin önderliğinde gerçekleşen, koronaya karşı bağışıklık sistemini güçlendirici sağlıklı gastronomi programına, Prof. Dr. Toker Ergüder / Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Program Yöneticisi, Dr. Mahmoud Daher / Dünya Sağlık Örgütü Gaziantep Ofisi Başkanı, Dr. Haydar Ender Saraç / Fito Terapi Sağlıklı Yaşam Ve Beslenme Aile Hekimliği Uzmanı, Dr. Cem Kınay / Tasarım Ve Turizm Danışmanı, Ahmet Şefik Yeşiltepe / Doğuş Yayın Grubu / Ntv, Hakan Çelik / Posta Gazetesi, Ebru Küçükşahin / Gıda Mühendisi - Gastronomi Yazarı katılım sağladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yaptığı sunumda,allanında uzman kişilerin Gaziantep'te bir araya geldiğini, gastronomi, kültür sanat ve sağlıklı yaşama ilişkin önemli görüşme yapıldığını aktardı. Pandemi nedeniyle gastronomi turizminde özel bir çalışma yaptıklarını belirterek, bu kapsamda yeniden bir yapılanmaya gidildiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Ender Saraç, hem yaz döneminde koronavirüs salgınına karşı bağışıklığı güçlendiren hem de fazla kilo alımını engelleyen yazlık korona virüs diyetini açıkladı.

Programda açıklamalarda bulunan ve Türkiye'nin korona virüs sürecinde yaklaşık 240 bin ton kilo aldığını vurgulayan Dr. Ender Saraç, “Türkiye pandemi sürecinde ortalama 240 bin ton kilo aldı. Ortalama kişi başında 3 kiloya yakın kilo alındı. Bu kiloları vermek için iyi beslenin, yürüyüş yapın ve koronaya karşı etkili olan Gaziantep'in yaz mutfağını tercih edin diyoruz. Gaziantep'in yazlık korona virüs diyetiyle hem bağışıklık sistemini güçlendiren hem de korona virüse mücadele eden doğal şifa kaynaklarını kullandık. Bu kapsamda diyetimize urmu dutundan şeker eklemeden bir şerbet verdik. Bu hem ağız yaralarını hem ağız aftlarını kapatan ve virüsün ağız yoluyla girmesini engelleyen güçlü bir antioksidandır. Sonrasında sumak ekşi ve sumaktan bir sorbe yaptırdık. Sumak, bağışıklığı güçlendirici ve tedavi edici etkisiyle korona virüs sürecinde herkesin bildiği gibi çok konuşuldu. O yüzden sumak sorbe de korona virüse karşı çok etkili. Bunun dışında Gaziantep'te çok bilinen ve çok tüketilen menengiç var. Biz de yazlık korona virüs diyeti kapsamında menengiçten de soğuk kahve yaptık. Bu kahve serinletici, çarpıntı yapmayan ve tansiyon yükseltmeyen bir kahve oldu. Sonrasında D3 vitaminini arttırıcı asma yapraklık katı cacık yaptık. Bu da hem kemikleri güçlendiriyor hem de biraz güneşlenmeyle bağışıklığı güçlendirecek. Bir de zahter var. Zahter hem kolesterolü düşürüyor hem şekeri düşürüyor. O yüzden zahteri buzlu çay olarak hazırladık. Sakinlik verici, kolesterolü ve şekeri düşürücü etkisiyle, antiviral etkisiyle doğal bir içecek yapmış olduk. Bunların içinde belki de en önemlisi ise meyan kökü şerbeti. Güneydoğu'nun vazgeçilmez bir içeceği. Çünkü doğal kortizon içeriyor ama kortizonun onda birinden daha az yan etkisi var. Korona virüste de hekim kontrollerinde kortizon kullanılabiliyor. O yüzden meyan kökü şerbeti enerji vererek doğal kortizon etkisini daha az yan etkiyle yaparak olumlu bir etki yapabiliyor.” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise insanların kendilerini korona virüse karşı koruması için Gaziantep'in yazlık korona virüs diyetini tercih etmelerini vurgulayarak, “Kişiler kendilerini korona virüse karşı koruması ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeleri için gastronomi kenti olarak bir reçete oluşturduk. O yüzden biz Gaziantep'e gelme zamanı diyoruz. O yüzden lezzetin başkenti söylemini sağlıklı lezzetin başkenti diye değiştiriyoruz. Hijyende, hizmette, kalitede bunun yeni pandemi sürecindeki her yer fıstık gibi, her şey fıstık gibi olacak diyoruz. O yüzden Ender hocamızın verdiği reçeteyi bütün Türkiye'ye bütün dünyaya duyuruyoruz. Ve bu reçeteyi uygulamak isteyen, kendini lezzetle birlikte sağlıklı ve korona virüse karşı güçlü hissetmek isteyenler Gaziantep'e bekliyoruz” diye konuştu.

“Herkesi sağlıklı gastronomi için Gaziantep'e bekliyoruz”

Etkinlik ile ilgili Resimler

Etkinlik Detayları
Etkinlik Tarihi 2020-06-24
Etkinlik Saati
Etkinliğin Yapılacağı Yer
Bilet Satış Yerleri
Bilet Fiyatı


Bazı Projeler

Haberler