'ŞÜHEDANIN EMANETİ GAZİANTEP' SÖYLEŞİSİ Haberi

'ŞÜHEDANIN EMANETİ GAZİANTEP' SÖYLEŞİSİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Onat Kutlar Konferans Salonu’nda “Şühedanın Emaneti Gaziantep” söyleşisi düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı tarafından organize edilen, Pelin Çift’in modaretörlüğünde tarihçi Tufan Gündüz’ün katılımıyla düzenlenen etkinlikte, kurtuluş mücadelesi hakkında gençlere ders niteliğinde bilgiler verildi.

Salonu dolduran gençlere Antep Savunması’nda verilen kahramansı mücadele hakkında önemli bilgiler aktaran tarihçi Gündüz, “Gaziantep, atalarımızın bize emanet ettiği çok önemli bir şehirdir. Bizim bu şehre yönelik sorumluluğumuz çok fazla. Gelgelelim biz, kurtuluş mücadelesinde ilk kurşunun sıkıldığı yer konuşmuyoruz. Manda ve himayeye karşı Antep’te sıkılan ilk kurşunun bir anlamı var. Büyük resme baktığımız zaman ilk kurşun; ‘İngilizlere sizi burada rahat ettirmeyeceğiz’ anlamına geliyordu.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yanındaki deneyimli subaylar ordular terhis edildikten sonra bölgedeki ileri gelenlere şehri savunmaları gerektiğini telkin ediyorlardı. İlk işgaller hep semboliktir. Ancak Antep’in işgali sembolik değildi. İngilizler bu bölgede tutunamayacağını anladığı anda bölgeyi Fransızlara bıraktı. Fakat Fransızlar ne kadar Ermeni lejyon varsa bölgeye gönderiyordu. Bunun yanı sıra 50 bin Ermeni daha bölgeye göç ettiriliyordu. Böylelikle Antep’in demografik yapısının bozulması amaçlanıyordu” dedi.

Antep’in Savunması’nda şehrin yaşlıları ve ileri gelenlerinin o dönemde Ermenilere ısrarla telkinde bulunduklarına dikkati çeken Gündüz, “Ermeni devleti kurmak isteyen azgın bir grup mevcuttu. Ermeniler, başka bir etnik unsurun yer alamadığı bir devlet anlayışına sahip olmak istiyorlardı. Antep, Diyarbakır ve Muş gibi şehirlerde; Türksüz, Kürtsüz bir şehir düşünemezsiniz. Mozaik bir yapıya sahip bu coğrafyada Ermeniler, tamamen temizlik harekatında yer alarak kendi ulusunun hakim olduğu homojen bir yapı istiyordu.  Sırpların ve Yunanlıların yaptıklarının aynısı gerçekleştirmek amacındaydı. Ama bölgede çok ciddi bir direniş vardı. Bunu gözden kaçırmaları onların en büyük hataları oldu” diye konuştu.

Programın sonunda Gaziantep Valisi Davut Gül’le Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Latif Karadağ, günün anısına Pelin Çift’e ve Tufan Gündüz’e hediye verdi.

Etkinlik ile ilgili Resimler

Etkinlik Tarihi 2020-02-18
Etkinlik Saati
Etkinliğin Yapılacağı Yer Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Konferans Salonu
Bilet Satış Yerleri
Bilet Fiyatı

• BAŞKAN ŞAHİN'DEN KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ ÖNEMLİ PROTOKOL!

Yeni tip Corona Virüs’e yönelik ulusal ve bölgesel çapta alınan koruyucu önleyici tedbirlerin karşılığını bulması, yeni normal düzen için uygun koşullar oluşturdu ve 1 Haziran itibariyle önlemlerin esnetilmesini beraberinde get

• BAŞKAN ŞAHİN'DEN "FISTIK GİBİ" MÜJDE!

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin teknik ekibiyle birlikte ilçe ziyaretleri kapsamında Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı’yla buluştu. Teknik konuların konuşulduğu toplantının ardından Başkan Şahin, Atatürk Bulvarı’nda esnaf gezi

• GAZİANTEP HAYVANAT BAHÇESİ YENİ ÜYELERİNE KAVUŞTU

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin yeni üyeleri İstanbul’dan getirildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan operasyonla yasadışı olarak Türkiye’ye sokulan ve l&u

• BÜYÜKŞEHİR'DEN 200 BİN İŞÇİYE CORONA EĞİTİMİ BAŞLADI