BÜYÜKŞEHİR, DOLMEN KAYA MEZARLARINI TURİZME KAZANDIRDI

BÜYÜKŞEHİR, DOLMEN KAYA MEZARLARINI TURİZME KAZANDIRDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, tarihi değerleri koruma çalışmaları kapsamında Yavuzeli ilçesinde bulunan Dolmen Kaya Mezarları’nı turizme kazandırdı. Şehirdeki tarihi eserleri yenileme çalışmalarını hayata geçiren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) Daire Başkanlığı, mirasına sahip çıktı.

Büyükşehir, Dolmen Kaya Mezarları’na yönelik restorasyon çalışmalarını tamamladı. Taşınmaz Kültür Varlığı, Dolmen Kaya Mezarları’nın korunması ve yaşatılması amacıyla dört adet dolmenin rölöve, restitüsyon, restorasyon ve çevre düzenleme projesi hazırlandı. Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından projelerin onaylanmasıyla atıl durumdaki Dolmen Kaya Mezarları’nın restorasyon ve çevre düzenleme işi ihale edildi, uygulama işine başlandı. KUDEB Daire Başkanlığı, Tunç Dönemi'ne ait ve milattan önce 3 bin ila bin 200'lü yıllarından kaldığı düşünülen Dolmen Kaya Mezarları’na el attı. Mevcutta yatık durumda bulunan iki adet dolmen ayağa kaldırıldı, diğer iki adet dolmende restorasyon işleri tamamlandı.

Yenileme çalışmalarında; Yavuzeli-Araban Karayolu'nda tespit edilen 4 Dolmen Kaya Mezarı’nı koruma altına alan KUDEB, daire çapının 10 metre olduğu 5 büyük kaya taşından yapılan tarihi eserleri yeniledi. Çevre düzenlemesinde birbiriyle olan ilişkileri kurgulanarak yürüyüş yolları yapıldı, böylelikle yeni haliyle dikkat çeken eserler, ziyaretçilere sunuldu.

Bu Haber 2019-04-08 14:56:06 Tarihinde Eklenmiştir.

• KARATE'NİN GENÇLERİ GAZİANTEP'TE BULUŞUYOR

Karataş Şahinbey Spor Salonu'nda 55 şehirden 310 kulübün bin 600 sporcunun katılım göstereceği şampiyonda dereceye girenlere çeşitli ödüller verilecek, şampiyona 3 gün devam edecek. Son dönemlerde spor tesislerinin yanı sıra salon sp

• ÇEVRE DOSTU GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE ABD'DEN ENERJİ ÖDÜLÜ

İlki 2010 yılında Ankara’nın ev sahipliğinde organize edilen Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Sempozyumunun dördüncüsü Amerika Birleşik Devletleri’nde, 18-20 Temmuz 2019’da Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi,