BÜYÜKŞEHİR EVLERDEN "BİTKİSEL ATIK YAĞ" TOPLAMA KAMPANYASI BAŞLATTI

BÜYÜKŞEHİR EVLERDEN "BİTKİSEL ATIK YAĞ" TOPLAMA KAMPANYASI BAŞLATTI

Her geçen gün kirlenerek doğallığını kaybeden çevreyi korumak adına çevre bilincinin oluşturulmasını, atık oluşumunun önlenmesini ‘Sıfır Atık Yönetimi ve Geri Dönüşümün’ öneminin anlaşılmasını hedefleyen projeler geliştiren Büyükşehir Belediyesi,  yeni bir proje ile “evlerden atık yağ” toplama kampanyası başlattı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı şehir genelinde ‘bitkisel atık yağların kontrolü yönetmeliği’ kapsamında gerekli çalışmalarını yürütüyor. Bu çalışmalar kapsamında; Büyükşehir Belediyes ile protokolü bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca izni ve lisansı bulunan dört firma (Deha, Albiyobir, Kolza, Green Gap) aracılığı ile bitkisel atık yağlar toplanıyor.

5 LİTRE ATIK YAĞA 1 LİTRE BULAŞIK DETERJANI

Aynı zamanda evlerden de bitkisel atık yağlar toplan Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda başlatılan kampanya ile 5 litre atık yağ getiren vatandaşlara 1 litre bulaşık deterjanı hediye ediyor. Vatandaşların evlerde kızartma işleminden sonra kalan atık yağları biriktirip Ekolojik Binaya teslim ettikleri takdirde hediyeleri veriliyor. Toplanan ve geri dönüşüme gönderilen bu yağlardan biyodizel elde ediliyor.

Hali hazırda bitkisel atık yağ üreten tüm cafe ve restaurantların bakanlıktan izin ve lisans almış firmalara atık yağlarını teslim etmeleri gerekiyor. Bu kampanya ile evlerden kaynaklı kızartma yağlarının toplanması amaçlanıyor.

Bitkisel atık yağların toplanması sağlığımızın ve doğanın korunması açısından çok önem arz ettiğini ifade eden konun uzmanları, “Çünkü 1 litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyumuzu kirletiyor. Kızartma amacıyla kullanılan yağlar defalarca kullanıldığında polar sayıları yükselir ve kanserojen madde haline gelir. Kullanılmış yağ kesinlikle bekletilip tekrar kullanılmamalıdır. Bitkisel atık yağların çöpe atılması durumunda ise yağmur suları ile karışarak toprağa sızar. Yeraltı sularıyla nehirlere, göllere ve denizlere ulaşan atık bitkisel yağlar kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar verir. Lavoboya dökülmesi durumunda ise kanalizasyon sistemine gidecektir. Lavoboya dökülen yağlar şehir kanalizasyon sistemine ulaşmadan önce lavobodan atık sularla birlikte akarken yapışkan yapısı nedeniyle atık su içerisindeki katı maddeleri de bağlayarak bina içindeki borulara yapışır. Borunun kullanılabilirlik hacminin daralmasına ve tıkanıklıklara neden olmaktadır” bilgilerini verdiler.

Bu Haber 2019-09-04 09:16:04 Tarihinde Eklenmiştir.

• İŞ DÜNYASI, KUZEYŞEHİR'E HAYRAN KALDI!

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GAOSB Mütevelli Başkanı Gaziantep Valisi Davut Gül, GAOSB Müteşebbis Heyeti başkan yardımcısı Adil Konukoğlu, GAOSB Başkanı Cengiz Şimşek, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım

• GAZİ ŞEHİR, KONUKLARINI EŞSİZ TARİHİ VE KÜLTÜRÜYLE KARŞILAYACAK!

Yurt içinden ve yurt dışından kente gelen turistleri buram buram kokan tarihle karşılayacak Kültür Kapısı, mahalli lezzetlerle donatılacak. Mezopotamya ve Akdeniz’in birleştiği topraklarda birbirinden farklı uygarlıkları bağrından çıkaran Ga

• FIRAT'IN İNCİSİ RUMKALE, SU SPORLARIYLA BÜYÜLEDİ!

Dalış, su kayağı, jet ski, wakeboard ve flyboard gösterisiyle izleyenleri büyüleyen etkinliğe katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yarışmaların startını verdi. Fırat’ın incisi Rumkale’den tüm Dünya’ya bar

• BÜYÜKŞEHİR'DEN OTOBÜS ŞOFÖRLERİNE İŞARET DİLİ EĞİTİMİ!

“Engelsiz Dostu Kent” sloganına uygun çalışmalar yürüten Büyükşehir Belediyesi, günlük hayatta toplu taşıma aracıyla bir yerden bir yere gitmek isteyen işitme engellilerle iletişimi sağlayabilmek için çalışanlar

• İLAHİYATÇI CEYLAN, MERYEM SURESİ'Nİ ANLATTI

Onat Kutlar Konferans Salonu’na düzenlenen söyleşide, İlahiyatçı Ceylan, vahiy sohbetlerinde, Kendi içerisinde anlamlı bir sırası bulunan Hadisleri ve Meryem Suresi’yle izleyicileri bilgilendirdi. Meryem süresi öncesinde Peygamberimiz

• 41 YILLIK MUHTARLAR ONURLANDIRILDI!

Buna göre, 9 dönem Savcılı Mahalle Muhtarlığı görevini üstlenen Türkiye Muhtarlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Şube Başkanı Ökkeş Titiz’e, 7 dönem Hürriyet Mahallesi Muhtarı Hasan Sazlık’a ve 6 dönem Yavuzeli &O

• 25 ARALIK ETKİNLİKLERİ, CUMHURBAŞKANLIĞI HİMAYESİNE ALINDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep milletvekilleri, Şahinbey Belediyesi, Şehitkamil Belediyesi, oda başkanları ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinin girişimleri sonucunda Cumhurbaşkanlığı, Antep’in dü

• BÜYÜKŞEHİR ÇALIŞANLARI DAHA DA DONANIMLI OLACAK!

Büyükşehir personellerinin daha verimli çalışabilmesi, düzenlenen faaliyetlerin etkinliğinin artırılması amacıyla İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı tarafından verilen eğitimlere; Kamu İhale Mevzuatı Eğitimi’ne İçişleri B