BÜYÜKŞEHİR EVLERDEN "BİTKİSEL ATIK YAĞ" TOPLAMA KAMPANYASI BAŞLATTI

BÜYÜKŞEHİR EVLERDEN "BİTKİSEL ATIK YAĞ" TOPLAMA KAMPANYASI BAŞLATTI

Her geçen gün kirlenerek doğallığını kaybeden çevreyi korumak adına çevre bilincinin oluşturulmasını, atık oluşumunun önlenmesini ‘Sıfır Atık Yönetimi ve Geri Dönüşümün’ öneminin anlaşılmasını hedefleyen projeler geliştiren Büyükşehir Belediyesi,  yeni bir proje ile “evlerden atık yağ” toplama kampanyası başlattı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı şehir genelinde ‘bitkisel atık yağların kontrolü yönetmeliği’ kapsamında gerekli çalışmalarını yürütüyor. Bu çalışmalar kapsamında; Büyükşehir Belediyes ile protokolü bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca izni ve lisansı bulunan dört firma (Deha, Albiyobir, Kolza, Green Gap) aracılığı ile bitkisel atık yağlar toplanıyor.

5 LİTRE ATIK YAĞA 1 LİTRE BULAŞIK DETERJANI

Aynı zamanda evlerden de bitkisel atık yağlar toplan Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda başlatılan kampanya ile 5 litre atık yağ getiren vatandaşlara 1 litre bulaşık deterjanı hediye ediyor. Vatandaşların evlerde kızartma işleminden sonra kalan atık yağları biriktirip Ekolojik Binaya teslim ettikleri takdirde hediyeleri veriliyor. Toplanan ve geri dönüşüme gönderilen bu yağlardan biyodizel elde ediliyor.

Hali hazırda bitkisel atık yağ üreten tüm cafe ve restaurantların bakanlıktan izin ve lisans almış firmalara atık yağlarını teslim etmeleri gerekiyor. Bu kampanya ile evlerden kaynaklı kızartma yağlarının toplanması amaçlanıyor.

Bitkisel atık yağların toplanması sağlığımızın ve doğanın korunması açısından çok önem arz ettiğini ifade eden konun uzmanları, “Çünkü 1 litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyumuzu kirletiyor. Kızartma amacıyla kullanılan yağlar defalarca kullanıldığında polar sayıları yükselir ve kanserojen madde haline gelir. Kullanılmış yağ kesinlikle bekletilip tekrar kullanılmamalıdır. Bitkisel atık yağların çöpe atılması durumunda ise yağmur suları ile karışarak toprağa sızar. Yeraltı sularıyla nehirlere, göllere ve denizlere ulaşan atık bitkisel yağlar kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar verir. Lavoboya dökülmesi durumunda ise kanalizasyon sistemine gidecektir. Lavoboya dökülen yağlar şehir kanalizasyon sistemine ulaşmadan önce lavobodan atık sularla birlikte akarken yapışkan yapısı nedeniyle atık su içerisindeki katı maddeleri de bağlayarak bina içindeki borulara yapışır. Borunun kullanılabilirlik hacminin daralmasına ve tıkanıklıklara neden olmaktadır” bilgilerini verdiler.

Bu Haber 2019-09-04 09:16:04 Tarihinde Eklenmiştir.

• YAZAR HAYATİ İNANÇ'IN KİTABINI KAZANAN LİSTE

Hayati inanç’ın  “Can Veren Pervaneler” Kitabı Instagram Kazananları:Kazananlar:1  ) @htcmrtzynp 2  ) @m.yc19 3  ) @mustafmuhammet 4  ) @tc_bekir_ozturk 5  ) @gamzecandan58 6  ) @ebru.aqac 7

• ŞAHİN, GELECEĞİN MUCİTLERİNE SERTİFİKALARINI VERDİ

Etkin vatandaş katılımıyla sıra dışı bakış açılarını kullanarak inovasyona dayalı hizmet anlayışını hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, Çocuk İnovasyon Eğitimi ve Atölye Çalışması kapsamında inovasyon kültür