GAZİANTEP-DANİMARKA İŞBİRLİĞİNDE KUZEYŞEHİR YENİLENEBİLİR ENERJİYLE ISINACAK

GAZİANTEP-DANİMARKA İŞBİRLİĞİNDE KUZEYŞEHİR YENİLENEBİLİR ENERJİYLE ISINACAK

Gaziantep, Danimarka Ankara Büyükelçiliği, Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu, Danimarka Enerji Ajansı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığında düzenlenen Bölgesel Enerji Sistemleri Teknik Gezisi ve Yuvarlak Masa toplantılarına ev sahipliği yaptı. Toplantılarda, Gaziantep bölgesel ısıtma teknik çalışmalar ele alındı.

Türkiye’nin en büyük toplu konut projelerinden olan TOKİ Kuzeyşehir Projesi’nde uygulanacak yenilenebilir enerji çalışmaları kapsamında, bir kısmında güneş enerjisi ve biyokütle kaynakları kullanılarak bölgesel ısıtma yöntemi hayata geçilecek.

Danimarka İstanbul Başkonsolosu Anette Galskjot’un başkanlık ettiği heyet, Gaziantep Belediye Başkan Vekili Osman Toprak’ı ziyaret etti. Toplantıda Gaziantep’in çevre, enerji ve sürdürülebilirlikle ilgili projeleri ve Danimarka ile yapılabilecek işbirlikleri gündeme geldi.

Teknik Yuvarlak Masa toplantılarında Türkiye-Danimarka arasında 2017’den beri süren Stratejik Sektör İşbirliği Projesi çerçevesinde devam eden Kuzeyşehir Projesi Ön Fizibilite Çalışması ve Türkiye’nin ısıtma ve soğutma  haritası masaya yatırıldı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı Yenilenebilir Enerji Şube Müdürü Ayşegül Tekerekoğlu, Gaziantep’in yenilebilir enerji ve çevre ile ilgili projelerinden bahsetti.

Finasman ve Teknoloji Yuvarlak Masa toplantısı, Danimarka İstanbul Başkonsolosu Anette Galskjot’ün açış konuşmasıyla başladı. Bölgesel ısıtmanın tüm bir bölge veya şehri daha ucuz maliyetle ısıtmak için çok başarılı bir uygulama olduğunu söyleyen Başkonsolos Galskjot, bölgesel ısıtmanın aynı zamanda temiz ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olduğunu bildirdi.

Toplantılar, Danimarkalı Aalborg Energi Technic, Danfoss, Grundfos ve Logstor firmalarının bölgesel ısıtma teknolojileriyle ilgili yaptığı sunumlar ve paylaşımlarla devam etti.

DAHA VERİMLİ, TEMİZ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLER İÇİN “BÖLGESEL ENERJİ”

İlk bölgesel ısıtma tesisini 1903’de kuran Danimarka’nın yüzde 64’ü, başkent Kopenhag’ın ise yüzde 98’i bölgesel ısıtmayla ısıtılıyor. Danimarka’daki bölgesel ısıtma tesisleri, geleneksel yakıtlar dışında; yenilenebilir enerji kaynaklarından biyokütle ve güneş enerjisinden faydalanıyor. Sistemin uygulandığı kentler, ucuz maliyetle ısınırken, sürdürülebilirlik açısından daha başarılı sonuçlar elde ediyor. Türkiye’de; jeotermal kaynak zenginliği, güneş enerjisi, biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynakları ve atık ısılarından yararlanabilecek termik santralleriyle bölgesel enerji sistemleri açısından büyük fırsatlar bulunuyor.

Bu Haber 2019-06-20 13:42:27 Tarihinde Eklenmiştir.

• BÜYÜKŞEHİR, ATATÜRK BULVARI VE İSTASYON CADDESİ İÇİN KOLLARI SIVADI

Gaziantep’in kentsel sit alanının dışında kalan ancak Bayazhan, Gaziantep Kalesi, Tarihi Bey Mahallesi arasında bir köprü vazifesi gören Maarif Kavşağı’ndan İstasyon Caddesi yönü, Atatürk Bulvarı'nın yönü ve Suburcu Ca

• BÜYÜKŞEHİR'DE ARA TATİL COŞKUSU BAŞLIYOR

Büyükşehir Belediyesi, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı ilk dönemi sonunda öğrencilere dolu dolu bir ara tatili hazırladı. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı’na bağlı 3’ü çocuk olmak