GAZİANTEP SAVUNMASINI ANLATAN "KUŞATMA" FİLMİ TRT'DE

GAZİANTEP SAVUNMASINI ANLATAN "KUŞATMA" FİLMİ TRT'DE

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği; yapımcı ve yönetmenliğini Adem Şenay ile Kerem Acay’ın, sanat yönetmenliğini Remzi Uluhan Hasdal’ın gerçekleştirdiği “Kuşatma” adlı belgesel TRT Belgesel kanalında yayınlanıyor.

Gaziantep savunmasını konu alan belgeselede yerel bir tarih araştırmacısı olan Halit Ziya Biçer’in fotoğrafçılık mesleği ve arşivciliği de belgesele katkı sunuyor.

Milli mücadele yıllarında İngilizler ve arkasından Fransızlar tarafından Gaziantep işgal edilişi, Gazianteplilerin Fransız işgaline karşı yaptıkları savunma ve kahramanlık özgürlük ile bağımsızlık yolunda Türklerin gösterdikleri eşsiz bir destan anlatılıyor.

Bu destanın gelecek kuşaklara aktarılması ve unutulmaması savunma anılarının ve izlerinin kayıt altına alınması ile mümkün olacağını ifade eden tarih araştırmacıları, savunmadan sonra savaşın izleri “Gazi” unvanını alan şehrin her şeyi olduğunu dikkat çekiyorlar. Ancak zamanın bu izleri sildiğini ve şehrin değiştiğine vurgu yapıyorlar.

Halit Ziya Biçer, Gaziantepli gazilerden savunma anıları dinleyerek büyümüş ve fotoğrafçılık sanatını icra etmiştir. Onun fotoğraf ve sinemaya ilgisi ve arşivciliği sayesinde Cumhuriyet tarihinin ilk Şehit Nakil filmi de günümüze ulaşmış. Savaşın en çetin geçtiği yere savunmadan 14 yıl sonra bir abide yapılmış ve abidenin bulunduğu yere ‘Şehitler’ nakledilmiştir. Bu nakil ve açılış töreni 25 Aralık 1935’de filme alınmış. Halit Ziya Biçer, eski filmlerden gümüş çıkarma sırasında bu filmin önemini anlamış ve 35 yıl filmi bir emanet gibi saklamış. O ömrünü Gaziantep'in tarihine, sanatına ve kültürüne adamış, belge ve fotoğraf ile Gaziantep’in kahramanlığını kayıt altına alınarak unutulmamasını sağlamıştır.

“Kuşatma” adlı belgeselde Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar’ın danışmanlığı ile savunma kaynaklarına dayanılarak kuşatma sırasında yaşanan olaylar yeniden canlandırıldı.

Belgesel 22 Temmuz 2019 tarihinde saat 21.00’da TRT Belgesel kanalında yayınlanacak.

Bu Haber 2019-07-19 14:55:25 Tarihinde Eklenmiştir.

• BÜYÜKŞEHİR KESİMHANESİ BAYRAMA HAZIR

Nizip’te bulunan ancak çevre il ve ilçelerden kurban kesmeye gelen vatandaşlar için hizmet veren Nizip mezbahanesi tüm temizlik, makina bakım ve onarımını tamamlayarak kurban bayramını beklemeye başladı. Doğal Hayatı Koruma ve Tarımsal Hizmet

• 13 ODALI GAZİ KONUK EVİ, TÖRENLE AÇILDI

Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü’nce restorasyonu tamamlanan Gazi Konuk Evi, Antep Evi kültürünü canlandıracak. ŞAHİN: BU GÜZEL MEKÂNA KİMLİK KATMIŞ OLD