"GELENEKTEN GELECEĞE GAZİANTEP YEMEKLERİ" KİTABI ÇIKTI
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Logosu

"GELENEKTEN GELECEĞE GAZİANTEP YEMEKLERİ" KİTABI ÇIKTI

   Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür A.Ş. editörlüğünü, Sahan Restorantları Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan’ın yaptığı ve her bir yemek tarifini farklı bir kadının verdiği “Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri”  adlı kitap yayımlandı.

 

   Gazikültür A.Ş. Genel Müdürü Halil İbrahim Yakar, Gaziantep mutfağının 2015 yılında gastronomi dalında, UNESCO “Yaratıcı Şehirler Ağı”na girerek dünyanın en önemli 8 mutfağından biri olduğunu dünya çapında tescillediğini söyledi.

UNESCO’nun tescillemesiyle birlikte dünyada genellikle ülke adlarıyla anılan mutfaklar arasına kendi şehir adıyla giren Gaziantep mutfağının, Türk mutfağı arasında yegane bir özelliğe sahip olduğunu bütün dünyaya tanıtdığını belirten Yakar, şunları aktardı:

“Tarihi İpekyolu üzerinde ve Baharat yolu yakınında bulunan Gaziantep’te, çok çeşitli kültürler buluşup kaynaşarak alabildiğince zengin bir mutfak kültürü oluşturmuş ve bu zengin mutfak, bu günkü nesillere kültür mirası olarak kalmıştır. Gaziantep mutfağı; et ve sebzenin en uygun oranlarda karıştırılıp sunulduğu yemekleri içerir. Sebzeler, hem taze, hem kurutulmuş, hem de salamurası yapılmış halde tüketilir. Gaziantep mutfağında meyveler de önemli bir yer tutarak dengeli beslenme yanında sağlıklı ürünler de sunar. Gaziantep mutfağında hemen hemen hiçbir şeyin atılmadığını, bir şekilde değerlendirilerek israftan kaçınıldığı görülür. Gaziantep mutfağı da yakın çevresindeki iller ve ülkeler ile bir zamanlar içinde barındırdığı çeşitli din ve ırklara mensup grupların mutfaklarından ve damak zevklerinden etkilenerek, bugünkü zenginliğine ulaşmıştır.”

Yakar, “Gaziantep mutfağı geçmişten itibaren Türk yaşam şeklinin, Türk beslenme alışkanlıklarının ve kültürel etkileşimlerin bir sentezi sonucu sürekli zenginleşerek; başta sağlık olmak üzere, kullanılan et, sebze, meyve, yoğurt ve kışlık kurutulmuş malzemeleri ile yüzyıllar boyu süren lezzet ve birikimiyle günümüze kadar ulaşabilmiştir. Orta Asya, Mezopotamya ve Akdeniz mutfaklarının birleşimi olarak değerlendirebileceğimiz Gaziantep mutfağı; baharat, zeytinyağı, et ve tahıl çeşitleriyle birbirinden lezzetli geleneksel tatlar içeren 500 çeşide yaklaşan bir yemek yelpazesine sahiptir.

Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri adlı bu çalışma, Gaziantep’in zengin mutfağında bulunan yemekleri ve tariflerini zengin fotoğraf görselleriyle ortaya koymaktadır. Uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olan kitap, Gaziantep’in sahip olduğu mutfak kültürünü bilimsel ve geleneksel verilerle gözler önüne sermektedir.

Yüzyıllardır geleneksel lezzetinden ve yapılış tarzında bir şey kaybetmeden günümüze kadar ulaşan bu lezzet zenginliğini farklı bir metodla günümüz ve gelecek kuşaklara aktarmak istedik” diye konuştu. 

BİN 200 KADINLA GÖRÜŞME YAPILDI

Yakar, kitabı hazırlayan Tahir Tekin Öztan’ın bu kitabı ortaya çıkmasında uzun soluklu çalışmalar yaptığını, yaklaşık bin 200 kadınla görüştüğünü, Gaziantep il, ilçe ve köylerine giderek unutulmaya yüz tutmuş Gaziantep yemeklerini birebir görüşerek kayıt altına aldığını belirtti.

Yemek kitaplarında pek görülmeyen sıradışı bir metotla, tespit edilen her bir yemeğin farklı bir hanım tarafından tariflendirildiğini vurgulayan Yakar, “Gaziantep’in geçmişinde var olan zengin muftağı günümüz hanımları aracılığı ile günümüze ve geleceğe aktarılmış. O yüzden kitabın adı “Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri” olmuş” dedi.  

Kitabın başında Gaziantep mutfağı ve sosyal iletişim, Gaziantep mutfağından kullanılan araç – gereçler, yöresel ürünler, Gaziantep yemeklerinin genel özellikleri, Ggaziantep'te özel gün yemekleri, Gaziantep mutfağında bakır kullanımı, Gaziantep yemeklerinde ölçü başlıkları altında okuyucuya genel bilgiler verildiğini ifade eden Halil İbrahim Yakar, şu bilgileri verdi:

“Kitapta Gaziantep yemekleri kategorize edilerek sırasıyla; çorbalar (24), salatalar (38), zeytinyağlılar (10), dolmalar ve sarmalar (26), tavalar-kızartmalar (19), börekler-hamur işleri (12), pilavlar-aşlar-buğulamalar (45), lahmacunlar  (4), köfteler (20), kebaplar (37), tencere yemekleri (58), yoğurtlu yemekler (21), turşular (16), şerbetler (4), tatlılar (44), reçeller (20), olmazsa olmazlar (25) başlıklarında toplam 423 çeşit tarife yer verildi.”

480 sayfalık kitap Gaziantep Zeugma Müzesi ile Arkeoloji Müzesi mağazalarında, Türkiye çapında seçkin kitapçılarda, Gazikültür A.Ş.’nin internet sitesi magazagaziantep.com ve kitap satışı yapan seçkin internet sitelerinde satışa sunuldu.

 





Bu Haber 2019-07-29 11:52:44 Tarihinde Eklenmiştir.



Bazı Projeler

  • İŞ DÜNYASI, KUZEYŞEHİR'E HAYRAN KALDI!

       Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GAOSB Mütevelli Başkanı Gaziantep Valisi Davut Gül, GAOSB Müteşebbis Heyeti başkan yardımcısı Adil Konukoğlu, GAOSB Başkanı Cengiz Şimşek, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım

  • GAZİ ŞEHİR, KONUKLARINI EŞSİZ TARİHİ VE KÜLTÜRÜYLE KARŞILAYACAK!

       Yurt içinden ve yurt dışından kente gelen turistleri buram buram kokan tarihle karşılayacak Kültür Kapısı, mahalli lezzetlerle donatılacak. Mezopotamya ve Akdeniz’in birleştiği topraklarda birbirinden farklı uygarlıkları bağrından çıkaran Ga

  • FIRAT'IN İNCİSİ RUMKALE, SU SPORLARIYLA BÜYÜLEDİ!

       Dalış, su kayağı, jet ski, wakeboard ve flyboard gösterisiyle izleyenleri büyüleyen etkinliğe katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yarışmaların startını verdi. Fırat’ın incisi Rumkale’den tüm Dünya’ya bar

  • BÜYÜKŞEHİR'DEN OTOBÜS ŞOFÖRLERİNE İŞARET DİLİ EĞİTİMİ!

       “Engelsiz Dostu Kent” sloganına uygun çalışmalar yürüten Büyükşehir Belediyesi, günlük hayatta toplu taşıma aracıyla bir yerden bir yere gitmek isteyen işitme engellilerle iletişimi sağlayabilmek için çalışanlar

Haberler

  • İLAHİYATÇI CEYLAN, MERYEM SURESİ'Nİ ANLATTI

       Onat Kutlar Konferans Salonu’na düzenlenen söyleşide, İlahiyatçı Ceylan, vahiy sohbetlerinde, Kendi içerisinde anlamlı bir sırası bulunan Hadisleri ve Meryem Suresi’yle izleyicileri bilgilendirdi. Meryem süresi öncesinde Peygamberimiz

  • 41 YILLIK MUHTARLAR ONURLANDIRILDI!

    Buna göre, 9 dönem Savcılı Mahalle Muhtarlığı görevini üstlenen Türkiye Muhtarlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Şube Başkanı Ökkeş Titiz’e, 7 dönem Hürriyet Mahallesi Muhtarı Hasan Sazlık’a ve 6 dönem Yavuzeli &O

  • 25 ARALIK ETKİNLİKLERİ, CUMHURBAŞKANLIĞI HİMAYESİNE ALINDI

       Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep milletvekilleri, Şahinbey Belediyesi, Şehitkamil Belediyesi, oda başkanları ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinin girişimleri sonucunda Cumhurbaşkanlığı, Antep’in dü

  • BÜYÜKŞEHİR ÇALIŞANLARI DAHA DA DONANIMLI OLACAK!

       Büyükşehir personellerinin daha verimli çalışabilmesi, düzenlenen faaliyetlerin etkinliğinin artırılması amacıyla İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı tarafından verilen eğitimlere; Kamu İhale Mevzuatı Eğitimi’ne İçişleri B