SEVİMLİ MAKAK MAYMUNU YAVRULARININ İSİMLERİ BELİRLENDİ

SEVİMLİ MAKAK MAYMUNU YAVRULARININ İSİMLERİ BELİRLENDİ

YENİ İSİMLERİ “FISTIK” VE “ZEYTİN” OLDU!

Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı'nda bir otomobilde yasa dışı yollarla ülkeye sokulduğu tespit edilen 2 makak maymunu yavrusunun ismi, Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde yapılan anket çalışması sonucunda belirlendi. Ankette öne çıkan “Zeytin”, “Fıstık”, “Biber” isimleri arasından ziyaretçiler tarafından yapılan oylamada, dişi makak maymunu yavrusuna “Fıstık”, erkek makak maymunu yavrusuna ise “Zeytin” ismi verildi.

Dünya’nın dördüncü, Avrupa'nın 3’üncü, Türkiye'nin ise en büyüğü olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin yeni iki üyesi, yeni yaşam alanında, yeni isimleriyle yepyeni bir hayata “Merhaba” dedi. Sevimli 2 makak maymunu yavrusunun ismini belirlemek amacıyla 2 ay önce hayvanat bahçesi içerisinde bulunan çeşitli noktalara isim defterleri yerleştirildi. İsim defterine yazılan 200’e yakın isim arasından yoğunlaşan “Zeytin”, “Fıstık”, “Biber” isimlerini ikiye düşürmek için bir kez daha halka soruldu. Mini anket sonucunda dişi makak maymunu yavrusuna “Fıstık”, erkek makak maymunu yavrusuna ise “Zeytin” ismi konuldu.

ŞAHİN, HERKESİ HAYVANAT BAHÇESİNİ GÖRMEYE DAVET ETTİ

Hayvanat bahçesinde düzenlenen programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin doğurganlık oranı bakımından dikkat çektiğini belirterek,  2019 yılında 4,5 milyon kişinin hayvanat bahçesini ziyaret ettiğini söyledi.

Şahin, şöyle konuştu: “Doğa, bize emanet, canlılar bize emanet, bu emanete sahip çıkmak için hayvanat bahçesinde durmadan çalışıyoruz. Habur Sınır Kapısı'nda yakalanan maymunlarımızın her türlü tedavisi yapıldı. ‘Maymunların isimleri ne olsun’ diye bir anket düzenledik, halkımıza sorduk. Dünya’nın lezzet başkenti olmamız hasebiyle 200’e yakın isim içerisinde hep yiyecek isimleri öne çıktı. Ankette ‘fıstık’, ‘biber’ ve ‘zeytin’ en çok tercih edilen isim oldu. Dişi makak maymunu yavrusunun ismini ‘Fıstık’, erkeğin ismini ise ‘Zeytin’ koyduk. Herkesi hayvanat bahçesini görmeye davet ediyorum, uzaklarda aramasınlar Dünya’nın, Avrupa’nın ve Türkiye’nin en güzel hayvanat bahçesi Gaziantep’te. ‘Şimdi Gaziantep’e Gitme Zamanı’, ‘Uzaklarda Arama’, ‘4 Mevsim Gaziantep’ diyoruz.”

Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Celal Özsöyler, Habur Sınır Kapısı'nda yakalanarak el konulan 2 maymun türünün inceleme sonucunda "makak" olduğunun belirlendiğini aktardı.

Biri dişi, biri erkek olan yavruların yaklaşık 1,5-2 aylık olduklarını anlatan Özsöyler, "Bize getirildikten sonra kan tahlillerini yaptık, akciğer filmlerini çektik. Tüm kontrollerini yaptık. Hayvanlar gümrükten geçerken yolda biraz hırpalandıkları için yoğun bakım ünitesine aldık. Burada gerekli bakımlarını yaptık. İki gün yoğun bakımda kaldılar, genel durumlarını düzelttik. Belli oranda anne sütü emmediklerinden protein yüklü sütle besledik. Sütten kesildiler, meyve, sebze ve bisküvi yemeye başladılar” dedi.

Konuşmaların ardından başkan Şahin’le Gaziantep Valisi Davut Gül, yavru maymunlara sebze ve meyve verdi, onlarla yakından ilgilendi.

Habur Sınır Kapısı’nda L.E. yönetimindeki otomobilde bulunan 2 makak maymunu yavrusu, Şırnak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerince Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ne getirilmiş, Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı Hayvanat Bahçesi, koruma altına alınmıştı.

CAN 4 YAŞINA GİRDİ

Öte yandan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin maskotu olan şempanze Can, 4 yaşına girdi. Düzenlenen doğum günü programında başkan Şahin, Can’a kendi elleriyle pasta yedirdi.

Bu Haber 2019-11-03 15:35:27 Tarihinde Eklenmiştir.

• 100 BİN SOSYAL KONUT PROJESİ'NDE ASLAN PAYI GAZİANTEP'İN!

16 ARALIK’TAN İTİBAREN ZİRAAT BANKASI’NA BAŞVURULACAK Yatay mimari anlayışla, mahalle ve komşuluk kültürüne uygun 2+1 ve 3+1 planında inşa edilecek 100 bin sosyal konut için yarın başlayacak talep toplama süresi, 15 Ocak 2020’de s

• GAZETECİ-YAZAR YAVUZ DONAT, YAKIN TARİHE IŞIK TUTTU!

Gaziantep Sanat Merkezi Kırmızı Salon’da düzenlenen söyleşide, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bürokratlar ve çok sayıda davetli katıldı. Gazeteci Şebnem Bursalı’nın açış konuşmasıyla başlayan söyleşide

• "TARIMSAL HİZMETLER VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI" TOPLANDI

Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığınca, yerel ekonomiye can veren tarım ve hayvancılık sektöründe atılması gereken adımların ele alındığı çalıştay, Bahri Üçoklar Toplantı Salonu&rsq

• BÜYÜKŞEHİR, GAZİRAY PROJESİ YERALTI ÇALIŞMALARINI ANLATTI