SEVİMLİ MAKAK MAYMUNU YAVRULARININ İSİMLERİ BELİRLENDİ

SEVİMLİ MAKAK MAYMUNU YAVRULARININ İSİMLERİ BELİRLENDİ

YENİ İSİMLERİ “FISTIK” VE “ZEYTİN” OLDU!

Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı'nda bir otomobilde yasa dışı yollarla ülkeye sokulduğu tespit edilen 2 makak maymunu yavrusunun ismi, Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde yapılan anket çalışması sonucunda belirlendi. Ankette öne çıkan “Zeytin”, “Fıstık”, “Biber” isimleri arasından ziyaretçiler tarafından yapılan oylamada, dişi makak maymunu yavrusuna “Fıstık”, erkek makak maymunu yavrusuna ise “Zeytin” ismi verildi.

Dünya’nın dördüncü, Avrupa'nın 3’üncü, Türkiye'nin ise en büyüğü olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin yeni iki üyesi, yeni yaşam alanında, yeni isimleriyle yepyeni bir hayata “Merhaba” dedi. Sevimli 2 makak maymunu yavrusunun ismini belirlemek amacıyla 2 ay önce hayvanat bahçesi içerisinde bulunan çeşitli noktalara isim defterleri yerleştirildi. İsim defterine yazılan 200’e yakın isim arasından yoğunlaşan “Zeytin”, “Fıstık”, “Biber” isimlerini ikiye düşürmek için bir kez daha halka soruldu. Mini anket sonucunda dişi makak maymunu yavrusuna “Fıstık”, erkek makak maymunu yavrusuna ise “Zeytin” ismi konuldu.

ŞAHİN, HERKESİ HAYVANAT BAHÇESİNİ GÖRMEYE DAVET ETTİ

Hayvanat bahçesinde düzenlenen programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin doğurganlık oranı bakımından dikkat çektiğini belirterek,  2019 yılında 4,5 milyon kişinin hayvanat bahçesini ziyaret ettiğini söyledi.

Şahin, şöyle konuştu: “Doğa, bize emanet, canlılar bize emanet, bu emanete sahip çıkmak için hayvanat bahçesinde durmadan çalışıyoruz. Habur Sınır Kapısı'nda yakalanan maymunlarımızın her türlü tedavisi yapıldı. ‘Maymunların isimleri ne olsun’ diye bir anket düzenledik, halkımıza sorduk. Dünya’nın lezzet başkenti olmamız hasebiyle 200’e yakın isim içerisinde hep yiyecek isimleri öne çıktı. Ankette ‘fıstık’, ‘biber’ ve ‘zeytin’ en çok tercih edilen isim oldu. Dişi makak maymunu yavrusunun ismini ‘Fıstık’, erkeğin ismini ise ‘Zeytin’ koyduk. Herkesi hayvanat bahçesini görmeye davet ediyorum, uzaklarda aramasınlar Dünya’nın, Avrupa’nın ve Türkiye’nin en güzel hayvanat bahçesi Gaziantep’te. ‘Şimdi Gaziantep’e Gitme Zamanı’, ‘Uzaklarda Arama’, ‘4 Mevsim Gaziantep’ diyoruz.”

Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Celal Özsöyler, Habur Sınır Kapısı'nda yakalanarak el konulan 2 maymun türünün inceleme sonucunda "makak" olduğunun belirlendiğini aktardı.

Biri dişi, biri erkek olan yavruların yaklaşık 1,5-2 aylık olduklarını anlatan Özsöyler, "Bize getirildikten sonra kan tahlillerini yaptık, akciğer filmlerini çektik. Tüm kontrollerini yaptık. Hayvanlar gümrükten geçerken yolda biraz hırpalandıkları için yoğun bakım ünitesine aldık. Burada gerekli bakımlarını yaptık. İki gün yoğun bakımda kaldılar, genel durumlarını düzelttik. Belli oranda anne sütü emmediklerinden protein yüklü sütle besledik. Sütten kesildiler, meyve, sebze ve bisküvi yemeye başladılar” dedi.

Konuşmaların ardından başkan Şahin’le Gaziantep Valisi Davut Gül, yavru maymunlara sebze ve meyve verdi, onlarla yakından ilgilendi.

Habur Sınır Kapısı’nda L.E. yönetimindeki otomobilde bulunan 2 makak maymunu yavrusu, Şırnak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerince Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ne getirilmiş, Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı Hayvanat Bahçesi, koruma altına alınmıştı.

CAN 4 YAŞINA GİRDİ

Öte yandan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin maskotu olan şempanze Can, 4 yaşına girdi. Düzenlenen doğum günü programında başkan Şahin, Can’a kendi elleriyle pasta yedirdi.

Bu Haber 2019-11-03 15:35:27 Tarihinde Eklenmiştir.

• TÜRKİYE'NİN LİDER KADINLARI ZİRVESİ GAZİANTEP'TE TOPLANDI

Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Toplantı Salonu’nda düzenlenen Türkiye’nin Lider Kadınları Zirvesi’nde, kadınların istihdama katılması, girişimci kadınların önündeki engellerin kaldırılması ve kadınları güçlen

• BÜYÜKŞEHİR'DEN 518 OKULA SPOR MALZEMESİ

“Spor Dostu Kent” olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Gazi şehir, Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği desteklerle kentin spor altyapı kültürünü sağlamlaştırmaya başladı. Bu çerçevede büyükşehir, okullarda

• BÜYÜKŞEHİR, GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARINI HATIRLATTI!

Gaziantep Gezegenevi ve Bilim Merkezi’nde 4 gün boyunca süren oyun kongresinde; Prof. Dr. Müge Artar, Oyunlaştırma Uzmanı Ercan Altuğ Yılmaz, Hasan Kalyoncu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şener Büyüköztürk, Prof. Dr. Tolga Erdoğa

• NAİM SÜLEYMANOĞLU TURNUVASI DÜZENLENECEK

Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, “Spor Dostu Kent” anlayışıyla organize ettiği uluslararası turnuvalarla adından söz ettirmeyi başaran Gazi şehir, yine yankı uyandıracak önemli bir etkinliğe imza atacak. Şahinbey Spor S

• "BİR FİKRİM VAR" PROJESİ, ÜNİVERSİTELİLERLE HAYAT BULACAK!

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in seçim beyannamesinde bulunan, Gazi şehirdeki 4 üniversitenin şehrin yaşamında, üretimine katkı sağlamasını ve inovasyon kültürünün yerleşmesini hedefleyen “Bir Fikrim Var&r

• BÜYÜKŞEHİR PERSONELİNE SAĞLIK HAMLESİ!

Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Şube Müdürlüğü Dr. Kaya Avcı, sağlık personeli Havva Orhan, Melek Akar ve Ümmügülsüm Sürücü ile Uzman Psiko

• BÜYÜKŞEHİR'DEN 250 ARICIYA İLAÇ DESTEĞİ

Arıların ölümüne ve bal kalitesinin düşmesine neden olan Varroa Akarı’na karşı mücadeleye devam eden Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, 2 bin 580 adet arı biti ilacı dağıttı. Gazi

• SUTEK FUARI'NDAN BÜYÜKŞEHİR'E İKİ ÖDÜL BİRDEN!