Gaziantep Mutfağı / Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Logosu

Gaziantep Mutfağı

Gaziantep Mutfağı

Gaziantep 6 bin yıla yaklaşan bir geçmişe sahiptir. Geçirdiği evreler içinde 20 den fazla medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Mezopotamya'nın en batısında bulunup, Zeugma gibi bir kültür mirasına sahip bir bölgede bulunmaktadır. Bu medeniyetlerin bıraktığı izler, kültürel varlıklar olarak günümüze kadar gelen birçok yapıtlarla kendini göstermektedir.
Bu etkiler altında Gaziantep, yaşamın en önemli unsuru olan beslenme Kültür'ünde de genelin dışında farklı, kendine özgü özelliklere sahip bir mutfağı olan kent haline gelmiştir. Bu etkenleri Coğrafi konumu, iklimi, çevrede ve Gaziantep'te yaşayan medeniyetlerin dışında Ipek Yolu üzerinde bulunması en önemlisidir. 13 cü. asırda Osmanlı ile başlayarak Türk egemenliğine geçen bu kent, var olan kültür'e kendi kültürünüde katarak 400 e yakın yemek ve tatlıdan oluşan bir mutfağa sahip konuma gelmiştir.

İstiklal harbi esnasında yaşanan kıtlık ve buna bağlı olarak oluşan açlık, ele geçen herşeyi yemekte kullanmak , bu esnada var olan yemek kültürünün büyümesine sebep olmuştur. Bu da farklı özellikler içeren bir mutfak olmasına neden olmuştur. Çünkü Gaziantep mutfağı sebzeyi, meyveyi, süt ürünlerini, eti ve birçok baharatı aynı tencerede buluşturarak sosu içinde olan yemekler yapar. Aynı şekilde kebaplarda meyveyi, yoğurtla eti ve sebzeyi, Yörede yetişen otlarla bakliyatların buluşması sonucu yapılan çorba ve benzeri yemekler lezzet bakımından sıra dışı özellikler içerir.

Gaziantep'te yemek normal beslenmenin dışında ayrı bir yere sahiptir. Mevsimlere ve özel günlerde yapılan yemekler ve tatlılar, sosyal kültürün zaman içinde oluşturduğu etkenleri en güzel şekilde taşır.

Halen var olan yemek kültürüne değişen koşullara bağlı olarak yenileri ilave edilmeye devam etmektedir. Elbette eski Kültür'ün yarattığı yemekler kendini korurken, bunlara gönül verenlerin yarattığı yeni yemekler bu Kültür'ün sürekliliğini yeni Yaratılanlarla devam ettirmektedir.

İşte bu nedenle Dünya'da şehrinin ismiyle anılan tek mutfak Gaziantep mutfağıdır.



Bazı Projeler

  • BÜYÜKŞEHİR'DEN 250 ARICIYA İLAÇ DESTEĞİ

       Arıların ölümüne ve bal kalitesinin düşmesine neden olan Varroa Akarı’na karşı mücadeleye devam eden Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, 2 bin 580 adet arı biti ilacı dağıttı. Gazi

  • SUTEK FUARI'NDAN BÜYÜKŞEHİR'E İKİ ÖDÜL BİRDEN!

       Su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde kullanılması ve su tasarrufunun sağlanması için gereken tüm teknolojilerin alıcısıyla buluşmasını amaçlayan SUTEK 2019 3’üncü Su ve Su Teknolojileri Fuarı 7-9 Kasım’da Anka

  • BÜYÜKŞEHİR, "DİJİTAL ÇAĞDA ÇOCUK-ANNE TUTUMLARI"NI ANLATTI

       Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları Daire Başkanlığınca, Lions İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirilen seminerde; Uzman psikolog Hüseyin Müjde ve Uzman Psikolojik Danışman Hakan Baba, dijital çağdaki çocuk-anne ilişkisin

  • TÜRKİYE'NİN LİDER KADINLARI ZİRVESİ GAZİANTEP'TE TOPLANDI

       Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Toplantı Salonu’nda düzenlenen Türkiye’nin Lider Kadınları Zirvesi’nde, kadınların istihdama katılması, girişimci kadınların önündeki engellerin kaldırılması ve kadınları güçlen

Haberler