AB Bölgeler Komitesi 18 Ekimde Gaziantepte Toplanacak
AB-Türkiye İlişkileri, Son Gelişmeler ve Yerel Yönetimlere Etkisi, AB Sürecinde ve uluslararası işbirliğinde yerel yönetimlerin katılımının hukuki ve siyasi çerçevesi konularının ele alındığı toplantıya Türkiye Çalışma Grubu Başkanı Mr. Bernard Soulage, Bölge Konseyi Başkan Yardımcısı Rhone Alpes, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, AB nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Kuneralp, AB Komisyonu Genişleme Bölümü Türkiye Masası Şefi Jean Christophe Filori, Marmara Belediyeler Birliği Uluslararası İlişkiler Direktörü Murat Daudov, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı konuşmacı olarak katıldılar.
Toplantıya Yunanistan adına katılan Tastis Kostantinos, Geçen hafta Türkiyede olduğunu, Türkiyenin giriş süreci konusunda çok büyük ilerlemeler kaydettiğini ve kendisinin de bu sürece destek verdiğini söyledi. Kostantinos, Bulgaristanın bu süreçte başarılı olması için Bulgar elçisi gibi çalıştım, aynı deneyimi Türkiye için de yapacağım dedi.
Alman temsilci Karl Heinz Klar ise; artık komite toplantısı yerine karma istişare komitesi oluşturulmasını istedi. Klar, ABden Kuzey Kıbrıs için Türkiyenin daha fazla birşey beklememesi gerektiğini ifade etti. Komite Başkanı Bernard Soulage ise Türkiyenin üyeliğinin diğer ülkelere benzemediğini, aday ülkeler arasında olan Makedonya ve Hırvatistanın işinin Türkiyeye göre daha kolay olduğunu, Türkiyenin nüfus, din ve tarihten gelen bazı sorunları olduğunu söyledi.
AB tutumunu değiştirmediği taktirde hristiyan kulübü olmaktan ileriye gidemeyecektir
Türkiyenin AB nezdindeki Büyükelçisi Selim Kuneralp, ABnin tutumunu değiştirmediği taktirde hristiyan kulübü olmaktan ileriye gidemeyecektir. Türkiye şu anda reformlar yapıyor, referandumunda kabul edilmesi halinde anayasa daha demokratik olacaktır dedi.
AB projeleri konusunda deneyimlerini ve Belediye olarak karşılaştıkları zorlukları dile getiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey yaptığı konuşmada, Özellikle küçük belediyeler bürokratik formalitelerden bıkmış durumdalar. AB para vermemek için işleri zorlaştırıyor imajı Türkiyede gün geçtikçe yaygınlaşıyor, bu da AB açısından iyi bir durum yaratmamaktadır dedi.
AB sürecinde Gaziantepteki sosyal ve kültürel gelişimi anlatan Güzelbey, İlk AB Bilgi Merkezinin 16 Yıl once Gaziantepte açıldığını, AB konusunda daha once hiçbir deneyimi olmayan yerel yönetimlerin başındaki seçilmişleri bugün konunun en büyük destekçisi olduklarını vurguladı.
Brükselde toplanan AB Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu toplantısında, grubun Ekim ayında düzenlenecek toplantısının Gaziantepte yapılması kararı alındı
Son 6 yılda Gaziantepin AB fonları ile kültürel mirasa sahip çıktığını slaytlarla anlatan Güzelbey, Bundan sonraki toplantının Gaziantepte yapılması için delegasyona davette bulundu. Oturum Başkanı Fransız Soulage, Alman ve Yunan temsilcilerin destekleri ile Ekim Ayında yapılacak toplantının Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Gaziantepte yapılması kararı alındı.
Başkan Güzelbey, Gaziantepin 2007 yılında yapılan Avrupa Konseyi Bölgeler Komitesi toplantısından sonra ilk defa AB toplantısına ev sahipliği yapacak olması Gaziantep için bir prestijdir dedi.