Anne Merkezleri İletişimin En İyi Uygulandığı Alanlardır
Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonunda düzenlenen konferansa Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sema Marangoz, Uluslararası Çocuk Sağlığı Program Koordinatörü Dr. Dilek Haznedaroğlu, Gaziantep Kadın Sorunları Derneği Başkanı Zerrin Söylemez, AK Parti Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Filiz Üzücü, STK Temsilcileri ve Anne Merkezinde eğitim gören kadınlar katıldılar.
Bu Merkezde Kadınlarımız, Daha İyi Anne, Daha İyi Eş ve Toplumun Daha İyi Bireyleri Olma Yolunda Önemli Mesafeler Kaydettiler
Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sema Marangoz yaptığı konuşmada, Anne Merkezi Avrupada 150 yıl kadar bir geçmişi olan ve birçok zorluklardan sonra kurulmuş, kadınların bilinçlendirilmesi için çalışan bir oluşumdur dedi.
Marangoz, Biz bu projeye Uluslararası Çocuk Sağlığı Merkezi ile yaptığımız Anne Merkezi Nasıl Yönetilir? adlı çalışmaya yurt dışında merkezleri inceleyerek başladık. Gaziantepte kadınlarımızın böyle bir merkeze duydukları ihtiyaç, Anne Merkezi için gerekli alt yapının şehrimizde çok uygun olduğunu bize gösterdi, böylelikle merkezi ilimizde çok kısa bir sürede açabildik.
Merkezi açtığımız mahallede yıllardır kendi hallerinde yaşayıp giden kadınlarımızın merkezden farklı beceriler kazanmaları, rehabilite imkânları ve sorunlarına çözüm bulabilmelerinin geri bildirimlerinin olumlu olması bize doğru yolda olduğumuzu gösterdi. Daha iyi anne, daha iyi eş ve toplumun daha iyi bireyleri olma yolunda önemli mesafeler kaydettiler diye konuştu.
Anne Merkezleri Bir Hanımlar Lokali, Bir Kreş, Bir Beceri Kursu Değil
Anne Merkezlerinin toplumumuzun büyük ihtiyaç duyduğunu, bu merkezlerin sayısının daha da artması gerektiğini söyleyen Marangoz, Bütün semtlerde kısa sürede hayata geçen, etki alana geniş hale gelen merkezler olsun istiyoruz. Ama bütün bunların öncesinde Anne Merkezlerinin ne olduğunun tanımını doğru yapmak gerekiyor. Anne Merkezleri bir hanımlar lokali değil, bir kreş değil, bir beceri kursu değil dedi.
Uluslararası Çocuk Sağlığı Program Koordinatörü Dr. Dilek Haznedaroğlu, Anne Merkezi projesini başarı ile uygulayan illerin başında Gaziantepin geldiğini belirterek, Projenin eğitim ve izlemesini kapsayan destek bittiği halde kurulan Anne Merkezinin sürekliliğini sağladıkları ve yenisini açmaya çalıştıkları için teşekkür ediyorum dedi.
Haznedaroğlu, Ülkemizde kadınlar zor bir grubu oluşturuyorlar. Hamilelikte takiplerini yaptırmadıkları için, doğumlarını sağlık personeli kontrolünde sağlık merkezlerinde yapmadıkları ve sağlıklarını riske atacak şekilde doğum yaptıkları için hep risk altındalar. Bu kadar riskin altında kadınlar aynı zamanda iş hayatında ve evlerinde de çalışıyorlar.
Anne Merkezinin en klasik tanımlarından birini, Kadınların bir araya gelerek, birbirlerinden öğrendikleri ve deneyimlerini birbirleri ile paylaştıkları alanlardır diye yapabiliriz.
Kadınların zorluklarını aşabilmeleri için eşlerinin bilinçlendirilmesi gerekli ama bunun temel yolu kadının bilinçlendirilmesinden geçiyor. Bu iletişimin sağlanabilmesi için bir merkezin olması gereklidir, paylaşım alanları yaratılmalıdır. İşte Anne Merkezleri bu iletişimin kadınlarımıza sunulduğu alanların en büyük örneğidir diye ifade etti.