HIZLI ERİŞİM
25.11.2010

Bey Mahallesi Müzeler Mahallesi Oluyor

Göğüş ailesi tarafından Büyükşehir Belediyesine bağışlanan tarihi konağın Emine Göğüş Mutfak Müzesi yapılmasının ardından Büyükşehir Belediyesi vefa örneği olarak Bey mahallesinde Göğüş Müzesi yapacak.

Bey Mahallesi’nde kamulaştırılması yapılan Geleneksel Antep Evi, Göğüş Ailesi’nin destekleri ile ‘Göğüş Müzesi’ haline getirilecek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, “Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığına bağlı KUDEB bitişiğinde yer alan Geleneksel Antep Evi, Haziran 2010 tarihinde Belediyemiz tarafından kamulaştırılmıştır.

Müze olarak teşhiri yapılacak olan Antep Evinin projesi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmıştır. 31 Ağustos 2010 tarihinde ihalesi yapılan geleneksel Antep Evinin, Ekim ayında yer teslimi yapılarak fiilen işe başlanılmıştır” dedi.

Başkan Güzelbey, “90 gün sürecek restorasyon çalışmasının ardından müzenin, teşhir ve tanzimi yapılarak Gaziantep’e yeni bir müze daha kazandırılacaktır. Böylece Bey mahallesinde üç adet müze olacaktır. Müzenin restorasyonunu Ocak 2011’de tamamlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

Projenin teknik çalışmaları hakkında bilgi veren İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Sezer Cihan, “Göğüş Müzesi olarak teşhir edilecek olan geleneksel Antep evi, tek binadan oluşmaktadır. Tek avlulu olan bina 3 katlı olup, müze teşhir alanı açık alanda 250 m2, kapalı alanda ise 315 m2’dir. 6 teknik ekip ve 15 işçi ile çalışmanın Ocak 2011 tarihinde tamamlanması planlanmaktadır.

Geleneksel Antep Evi’nin Müzeye dönüştürülmesi aşamasında yapıların özgün plan şemasının ve cephe düzeninin korunması, mekanın niteliğini oluşturan özgün mimari elemanların yerinde korunması sağlanmıştır” dedi.

Sezer Cihan, “ Yapıların konut olarak kullanıldığı dönemde özellikle servis mekanı gereksinimi ve yeni mekan ihtiyacından dolayı yapılmış niteliksiz ekler kaldırılmış, yapı öncelikle özgün planına kavuşturulmuştur. Bu aşamadan sonra yeni işlevin mimari gereklilikleri ve yapıların mimari potansiyeli bir arada düşünülüp mekanlara yeni işlevler verilmiştir. Bu bağlamda müze içerisinde Gaziantep’te yaşayan Göğüş ailesine ait etnografik eşyaların teşhir edilmesi planlanmaktadır.