HIZLI ERİŞİM
01.06.2010

Binlerce Yıllık Sanat Eserleri, Japon Zarafetini İzledi

Ünlü İkebana Ryuhei Sasaoka, Dünyanın en merak edilen ülkelerinden Mishoryu İkebana Ekolü’ne ait, Japonya’nın Çiçek Düzenleme Sanatının en güzel örneklerini Gaziantep’e taşıdı.

Matsuri 2010 etkinliklerinin en kapsamlısı olan Gaziantep festival programında, Dünya’nın İlk Açık Hava Heykel Müzesi Yesemek’te, Ünlü İkebana Ustası Ryuhei Sasaoka renkli bir ikebana gösterisi sundu.

Ünlü minyatür sanatçısı Günseli Kato, “Dünya’nın İlk Açık Hava Heykel Müzesi Yesemek’te yapılan bu etkinlik M.Ö 1200 yıllarına kadar uzanan bir geçmişe sahip bir sanatla, günümüzün Japon Ruhunun ince bir yansıması olan İkebana Sanatı’nın buluşması açısından son derece önemlidir. Başlangıç anından itibaren bir ritüeli andıran İkebana’da sanatçı o bölgeye özgü bitkileri ve diğer unsurları kullanarak oranın kendi ruhunda bıraktığı izleri yansıtmaktadır” dedi.

Günseli Kato, “Japon ve Türklerin birbirlerinin kültürlerini tanımaları açısından gerçekleştirilen bu etkinlikte Yesemek Açık Hava Müzesine ziyaret eden Japon Konukların ören yerine hayran kaldıklarını, buradaki olumlu izlenimlerin buraya gelecek Japon Turistlere aktarılması açısından önemli olduğunu” söyledi.

Ünlü Kraliçe Heykeli önünde konuşan Kato, “Japonya İpek Yolunun başlangıcı olan bir ülke. Gaziantep’te İpek Yolunun en önemli şehirlerinden biri, hatta Adana-Şanlıurfa istikametindeki yolunun adı bile İpek Yolu. Bu bakımdan kültürleri binlerce yıl birbirine bağlamış bu yol üzerindeki Gaziantep’in bu önemini ‘Matsuri 2010 Gaziantep’ etkinliği ile vurgulamış olduk” dedi.

BU TOPRAKLAR BENİM İÇİN BEREKETİ SİMGELİYOR
“Binlerce yıl medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu toprakların kendisi için bereketi sembolize ettiğini” ifade eden Ünlü İkebana Ustası Ryuhei Sasaoka, “Yesemek’te İncir Dallarını kullanarak yaptığı İkebana’da incirin bereketin, bolluğun bir sembolü olduğunu, en yüksek çiçeğin sembolik olarak Tanrı’yı ifade ettiğini, ortadaki daha kısa ve daha fazla eğimli olanın insanı anlattığını zeminde bulunan yaprak ve otların da tabiat anlamına geldiğini” söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim, “Gaziantep, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan, daima huzur, barış ve hoşgörünün hâkim olduğu, tarihi ve turistik değerleri ile turizm pastasından pay almaya çalışan bir şehir. Japon Yılı kapsamında etkinliklerin bir bölümünün Gaziantep’te yapılması bu açıdan önemlidir” dedi.

Evrim, “Her ne kadar birimiz Asya Kıtasının doğu ucunda, birimiz batı ucunda yer alsak da birbirine çok benzeyen iki toplum. Birbirine bu kadar benzeyen bu iki ülke arasında yani Türkiye ile Japonya arasında geleneksel bir dostluk vardır. Her ikisi de geleneksel unsurlarını hala yaşatan misafirperver toplumlardır. Doğu toplumları hep İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerini Batı Ülkesi olarak kabul etmiştir ama dünyanın yuvarlak olduğu düşüncesinden hareket ederek Japonya’yı haritanın ortasına koyduğumuzda Doğu-Batı kavramının göreceli bir hale geldiğini göreceksiniz” diye konuştu.

Yesemek’in tarih kokan havasında Japon milli kıyafetleri ve müziği eşliğinde İkebana ( Çiçek süsleme sanatı ) kültürünü sergileyen sanatçılara yerli ve yabancı konuklar büyük ilgi gösterdiler.

Köy halkı tarafından Japon misafirlere gözleme ve ayranın ikram edildiği programa Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim, İslâhiye Belediye Başkanı Malike Uludağ, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çiftçiler, Minyatür Sanatçısı Günseli Kato, Ünlü Osmanlı Tarihçisi Prof. Dr. Suzuki Tadashi ve çok sayıda davetli katıldılar