HIZLI ERİŞİM
07.10.2010

Daha İyi Yaşamlar İçin Daha İyi Kentler Şart

Büyükşehir Belediyesi Ömer Ersoy Kültür Merkezindeki düzenlenen programa Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkâmil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı M.Asım Güzel, ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Nimet Özgönül ve çok sayıda katılımcı yer aldı.

Restorasyonun Tek Başına Yeterli Değildir, Esas Olan Bu Mekanlara Fonksiyon Kazandırarak Sürekliliğin Sağlanmasıdır

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi ve kültürel dokunun günümüze kazandırılması için gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları hakkında bilgiler ve örnekler sunan Başkan Güzelbey, “Türkiye’de kültürel mirasın gün yüzüne çıkarılması için en fazla Avrupa Birliği hibe fonu kullanan belediye olduğumuzu iddia ediyoruz” dedi.

Restorasyon çalışmaları ile mekânlar kadar bu mekânlarda unutulmaya yüz tutmuş meslek dallarını da yaşatmak için çaba harcadıklarını söyleyen Güzelbey, “Daha önce kaderine terk edilmiş bu mekânlar bugün yaşayan, insanların gezdikleri, canlı alış veriş ve cazibe merkezleri haline gelmişlerdir. Restorasyonun tek başına yeterli değildir esas olan bu mekânlara fonksiyon kazandırarak sürekliliğin sağlanmasıdır” diye konuştu.

Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Başkanı M.Asım Güzel, “Daha iyi Kent Daha İyi İnsan teması ile eşitsizlikler ve farklılıkların azaltan tüm kültürlerin ve grupların gereksinimi olan yapılı çevreyi sağlayan tasarımlarla önemlidir.

Mimarlık ve planlama kesimlerinin, sürdürülebilir bir çevre oluşturulması için, toplumun kültürel mirası ve günlük yaşam sosyal değerlerini gözeten yönlendiriciliği kabul etmek gerekir. Yaşam kalitesini geliştirmek, hem küresel hem de yerel ölçekte eşitliği teşvik etmek, ekonomik refahı güçlendirmek, dolayısıyla her kesimin katılımını sağlamak, tasarım ve sürekliliğin temel taşlarını oluşturmaktadır” dedi.

ODTÜ Mimarlık Bölümü Restorasyon Yüksek Lisans Programı Öğretim Görevlisi Dr. Nimet Özgönül tarafından Koruma Süreçlerine ilişkin Yeni Yaklaşımlar başlıklı sunumun ardından, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan ‘Gaziantep’te Koruma Restorasyon Çalışmaları’, ODTÜ Mimarlık Bölümü Restorasyon Yüksek Lisans Programı Araş. Görevlileri, Pınar Aykaç, Sermin Çakıcı, Gülşah Çelik Leyla Etyemez ‘Tarihi Ticaret Merkezlerde Koruma Sorunları, Gaziantep Örneği’ ve Mimarlık Bölümü Restorasyon Yüksek Lisans Programı’ndan Derya Fidan tarafından ‘Gaziantep Emir Ali Hanı, Koruma, Restorasyon Sorun ve Çözümler’ başlıklı sunumlar yapıldı.

Söyleşinin ardından ODTÜ Mimarlık Bölümü Restorasyon Yüksek Lisans Programı 507 Dersi Öğrencileri adına Emir Ali Hanı, Koruma, Restorasyon Projesi, Yöntem, Yaklaşım konulu sergi açılışı yapıldı.