HIZLI ERİŞİM
16.07.2010

Gaziantep Üçüncü İçme Suyu Kaynağına Kavuşuyor

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, yaptığı açıklamada, Mizmilli ve Kartalkaya'nın ardından şehre sıfır enerji maliyeti ile su sağlayacak üçüncü bir içme suyu kaynağının devreye girmesi için çok ciddi bir çaba içerisinde olduklarını belirtti.

Güzelbey, Gaziantep'in artan nüfus projeksiyonu ve yüksek enerji maliyetleri karşısında alternatif bir kaynak arayışına girdiklerini, bu nedenle GASKİ Genel Müdürlüğü'nün, Devlet Su İşleri (DSİ) ile birlikte önemli etüt çalışmaları yaptığını söyledi.

Güzelbey, bu çalışmalarda Gaziantep'in içme suyu içerisindeki yüksek enerji maliyetini ortadan kaldıracak, Gaziantep'e kendi cazibesiyle hiç bir şekilde terfiye, pompaya ihtiyaç duymayacak bir su temini için uzun yıllar boyunca bir fizibilite ve etüt çalışması içinde olduklarını ifade etti.

Bu çalışmalarda artık sona gelindiğini, Gaziantep'e 110 kilometre mesafede, daha yüksek bir kotta yer alan Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinin kuzeybatı tarafındaki Göksu Nehri'nden üçüncü bir içme suyu kaynağı için faaliyete başladıklarını bildiren Güzelbey, şöyle konuştu:


''Göksu Barajı' adını vermeyi düşündüğümüz projenin fizibilite çalışmalarının hemen ardından tatbikat projelerinin yapımına geçilecek ve devamında inşaatı başlanacak. Gaziantep'in gelecekte problemsiz ve kesintisiz içme suyu temini anlamına gelen bu projenin yapım süresi 3-4 yıl arasındaki bir zamanı kapsıyor.


Ancak, projenin getirisine bakılacak olursa nüfus projeksiyonunda Gaziantep'in 4 milyona yakın bir nüfusa ulaşıncaya kadar içme suyunu karşılayacak bir kaynak. Yani Gaziantep'in en az 50 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek bir içme suyu kaynağı. Kartalkaya Barajı'ndan suyun Gaziantep'e getirilmesi için yıllık ortalama 30 milyon lira enerji gideri ödediğimiz düşünüldüğünde proje enerji maliyetini sıfıra indireceği için çok büyük bir tasarruf sağlayacak.''


Projenin finansmanı için gerekli bir maliyet oluşacağını, bu maliyeti vatandaşa yansıtmayacak şekilde uzun vadeli bir kredi kullanmayı düşündüklerini Güzelbey, ''Yani uzun vadeli bir kredi olarak kullanalım ki bu Gaziantep halkının üzerine büyük bir yük olarak gelmesin. Kendi kendini ödeyebilen bir proje olacağı için kredi bulmakta sıkıntı yaşayacağımızı sanmıyorum. Enerji maliyeti oluşturmayacağı için otomatik olarak çok büyük bir tasarruf yapmamızı sağlayacak bu projenin geri ödemesini yapmaya bütçemiz müsait'' şeklinde konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy ise Mizmilli ve Kartalkaya kaynaklarından saniyede toplam 3 metreküp su geldiğini Göksu Baraj Projesi'nin tamamlanması ile bu miktarın saniyede 8 metreküpe çıkarılmasını planladıklarını söyledi.


Uslusoy, ''Göksu Baraj Projesinin yatırım maliyetine baktığımız zaman sadece projenin isale hatları ve içme suyu baraj bölümü ile maliyeti 400 milyon dolar civarında. Hem büyük hem de Gaziantep'in geleceği açısından bakıldığında enerji maliyeti olmayan çok büyük bir proje. Dolayısıyla şehrin geleceğini tamamen enerjiye bağımlı olmaktan da kurtaracak, 2025 yılının da ötesinde çok daha uzun vadede içme suyu ihtiyacımızı karşılayacak bir proje'' diye konuştu.

KARTALKAYA VE MİZMİLLİ YEDEK OLACAK

Uslusoy, bu projenin tamamlanmasının ardından mevcuttaki Kartalkaya ve Mizmilli içme suyu kaynaklarının yedekte tutulacağını, Göksu Baraj Projesi devreye girdiğinde meydana gelebilecek büyük arızalar halinde kısa süreli beslenmek için kullanılacak kaynaklar olarak kalacağını, tamamen elden çıkarılmayacağını bildirdi.