GAZİANTEPTE MAĞARA TURİZMİ BAŞLATIYORUZ
Bu bağlamda birçok tarihi Antep evinin altından çıkan mağaraların sayısının her geçen gün daha da arttığını, hedeflerinin Gaziantep’te yeni bir turizm kavramı oluşturmak olduğunu ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Sezer Cihan, bu kavramın “Mağara Turizmi” olduğunu söyledi.
Gaziantep’in üstü kadar altının da zengin bir kültür varlığına sahip olduğunu vurgulayan Cihan, “Şimdi şehirdeki tüm mağaraları ölçüyoruz. Obruk Mağara Grubu ile tüm yer altındaki mağaraları ölçüyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir su şebekesi Gaziantep’te var. Tamamı taşlardan yapılan bir su şebekesi. Buna Gaziantep’te livas deniliyor. Bu livaslar birbirine bağlı ve bu sistem sayesinde şehrin dışından gelen sular bütün evlere dağılıyor. Ev halkı tüm su ihtiyaçlarını bu kanallardan karşılıyordu. Şimdi biz hem bu kanalları hem de mağaraları ölçüyoruz. Bunların nerede kesintiye uğradıklarını buluyoruz ve haritaya işliyoruz, belgeliyoruz.” diye konuştu.
Kentin birçok tarihi ve kültürel alanını turizme kazandırdıklarını işaret eden Sezer Cihan, amaçlarının yerin altındaki zenginlikleri de ortaya çıkarıp, restorasyon yapıp, ileriye dönük bir mağara turizm oluşturmak olduğunu kaydetti.
Tarihi ve kültürel değerleri koruma adına Türkiye’de birçok şehre örnek olan Gaziantep’in bundan sonra da tarih kentleri koruma adına birçok çalışmalar ve projeler yapacağını aktaran Cihan, ÇEKÜL’ün koordinasyonunda Gaziantep’te bir eğitim ve kültür merkezi açtıklarını söyledi.
Bu merkezin tamamen tarihi ve kültürel mirasın korunması, yaşatılması belgelendirilmesi ve başka yerlerde tanıtılması adına hizmet vereceğini açıklayan Cihan, “Biz biliyoruz ki tarihini ve kültürünü bilen bir topluluk geleceğe daha güvenli ve sağlıklı bakar. Biz geçmişimizi bildiğimiz ölçüde geleceğimizi sağlıklı bir şekilde inşa edebiliriz. Daha güçlü Türkiye için, daha başarılı bir toplum için elimizdeki varlıklarımızla daha sağlıklı projeler yapabiliriz.” değerlendirmesini yaptı.
Geçmişte Antep evleri yapılıyorken temellerinin oyularak yapıldığını ve bu oyulan kayaların birer soğuk hava deposu olarak kullanıldığını anımsatan Sezer Cihan, kesme taşlardan yapılan Antep evlerinin yazın serin, kışın ise sıcak bir yapıya sahip olduğunu kaydetti.
Cihan, bu çalışmalar çerçevesinde iki katlı mağarada Türkiye’nin 4’cü oyuncak müzesini yaptıklarını, Türkiye’nin ilk tarih mağara müzesini Gaziantep’te açmak için çalışmalarının da sürdüğünü ve tarihi Tütün Han ile Kaleoğlu Mağarası’nın bugün mağara turizmine hizmet verdiğini sözlerine ekledi.