Geçmiş, Gaziantepte Dirildi
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yapılan ve birçok kurum ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Gaziantepteki tarihi değerler, kültürel alanlarda alınan kararlarda gelinen nokta hakkında sunumlar yapıldı.
Büyükşehir Belediyesi meclis salonunda yapılan programa Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, GTO Başkanı Mehmet Aslan, Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa, Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, mimarlar odası temsilcileri ve birçok kurum temsilcisi katıldı.
GÜZELBEY; BU ŞEHİR METİN HOCAYA MİNNETTAR
Tarih ve kültür alanındaki çalışma serüvenine 2004 yılında başladıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Yedi yıllık süre içerisinde Gaziantepe bir çok tarihi eser kazandırdıklarını söyledi.
Güzelbey, Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi ve kültürel alanlarda yaptığımız projelerde değerli hocamız Prof. Dr. Metin Sözenin direksiyona geçmesi ve çok büyük emekler sarf etmesi ile başladık. Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi mekanların restorasyonuna başladığımız zamanlar bu mekanların içi suç örgütleri ile doluydu. Ve bu serüvende şehrimize nasıl bir kimlik kazandırabiliriz mantığıyla yola çıktık. Projeleri hayata geçirirken zaman zaman ümitsizliğe kapılıyorduk. Ama bu zamanlarda değerli hocamız Prof. Dr. Metin Sözen hep yanımızdaydı. Sağlam bir ekip kurarak bu restorasyon çalışmalarına başladık. Meydana getirdiğimiz bu projelerde Metin hocanın çok büyük emekleri oldu. Bu şehir, değerli hocamıza minnettardır dedi.
PROJELERDEKİ AMACIMIZ BÖLGEYİ TARİH VE KÜLTÜR KENTİ YAPMAK
Tarih ve Kültür alanındaki proje çalışmalarına şehrin geleceği için başladıklarını söyleyen Güzelbey, Restorasyon çalışmalarımıza ilk olarak bakırcılar çarşısında başladığımızda esnaf bile bize inanmamıştı. Esnaf ile çok sıkıntılar yaşadık ama biz pes etmeyerek şehrin geleceği için böyle bir adım atmanın gerektiğine inandık. Bakırcılar çarşısındaki çalışmaya başlamadan önce bakırcılık mesleği bitme noktasındaydı. Bugün bakırcılar çarşısında çekiç seslerinden geçilmiyor. Tarihi restorasyon alanında yaptığımız bir çok eserden ödül aldık. Tabi bu çalışmalarda vatandaş ve esnafın sesine kulak vererek, onların görüşlerine de başvurarak bu işi başardık. STKların görüşleri bizim için çok önemli, bu noktada değerli görüşlerine sıkça başvurduk. Bu projeleri hayata geçirirken vatandaşı yanımıza aldık ve onlara seminerler vererek bilinç kazandırdık. Çok iyi bir ekip kurarak birçok projeden Gaziantepe ödül getirdik. Projeleri restore ederken AB fonlarını çok iyi değerlendirdik. Belediye olarak ekip işine çok önem veriyoruz. Bu projelerdeki amacımız bölgeyi tarih ve kültür kenti yapmaktır diye konuştu.
Başkan Güzelbey, Gaziantepe kazandırılan Bey Mahallesi, Ömer Ersoy Kültür Merkezi, Kale Çevresi, Kültür Yolu, Naip Hamamı, Gaziantep Panoraması Kahramanlık Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Bayazhan Kent Müzesi, Antep Evleri restorasyonu ve birçok yapılan restorasyon çalışmalarında gelinen son nokta hakkında sunum eşliğinde bilgiler verdi.
ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarının diğer illere örnek olduğunu söyleyerek, Gaziantep, Çekül ile uyumlu çalışan ender kentlerden. Gaziantepte her şeyden önce başarılı bir belediye başkanı var. Başkan ve ekibine çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyorum dedi.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz ise yerel yönetimler ile birlikte birçok tarih ve kültür projesine imza attıklarını hatırlatarak 2011 yılında yapılacak projeler hakkında bilgiler verdi.
Kültür ve tarih alanındaki çalışmalarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbeye teşekkür eden GTO Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantepin ortak akıl ile yönetilen bir şehir olduğunu hatırlatarak, Gaziantepin tanıtımda çok eksik yönü olduğunu belirtti. Aslan, GTO olarak internet üzerinden dünyanın dört bir yanından Gaziantepi tanıtabilecek bir proje hayata geçirdiklerini söyledi.