Kaliteli, Sağlıklı ve Kesintisiz Su Temin Etmek Önceliğimizdir
2004 yılında 850 Bin nüfuslu Gaziantepe verilen su miktarının yıllık 97 Milyon 370 Bin m3 olduğunu, 2010 yılında Gaziantepin nüfusunun 1 Milyon 300 Bine ulaştığını şehre verilen su miktarının 98 Milyon 920 Bin m3 olduğunu söyleyen Güzelbey, Nüfustaki bu artışa rağmen kente verilen su miktarında bir atış olmadı ve verilen su kente yetmekte. Çünkü 2004 yılına kadar şehre verilen su miktarının % 71,8i kayıp ve kaçaktı. O zamana kadar kente verilen suyun ancak % 28ini vatandaşa ulaştırabilmek mümkün oluyordu. Gaziantep bu rakamlarla o dönemde Türkiyede kayıp ve kaçak oranında iller arasında ilk sıralarda yer almaktaydı dedi.
Suya 7 Yıldır Zam Yapmadık
2004 yılına kadar bu kayıp ve kaçakların parasını da kente ulaşan %28lik suyu kullanan vatandaşların ödediğini söyleyen Başkan Güzelbey, Kayıp ve kaçağın yüzde yüz önüne geçmek mümkün değil ama bugün gerçekleştirdiğimiz alt yapı çalışmaları, kayıp ve kaçakları önlemeye yönelik projelerle bu oranı Türkiye standartlarına çektik ve % 46 oranına düşürdük. % 72lerde olan kayıp ve kaçağın % 46lara çekilmesi ile elde edilen tasarruf bugün kentin artan nüfusunun su ihtiyacını karşılamaktadır. Sağlanan bu tasarruf, vatandaşa verdiğimiz suyun fiyatının 7 yıldır aynı kalmasını da sağladı, yani biz 2003 yılında KDV dahil tonu 2.31 TL olan suyu 2010 yılına geldiğimizde hala 2.41 TLye verebiliyorsak sebebi bu tasarruflar ve uygulamaya koyduğumuz projelerdir diye konuştu.
Gaziantepte kayıp ve kaçakların en büyük sebebinin şebekelerin eski olması, ön gerilimli borular ve kontrol edilemeyen bir sistemin olmasından kaynaklandığını belirten Güzelbey, Bugün içerisinde bulunduğumuz SCADA Merkezi sayesinde kente su veren depoları ve hatları kontrol altına aldık. Bu çağdaş su yönetim sistemi için 12 Milyon TL yatırım yaptık. Tamamı belediyemizin kendi öz kaynaklarından finanse edilen bu proje ile su kayıp ve kaçaklarını önlemeyi hedefledik. Sistemin devreye girdiği Temmuz ayından bu yana 6 Milyon m3 su ile % 6 oranında tasarruf sağlandı.
Kentin Alt Yapısı İçin 400 Milyon TL Harcadık
GASKİ olarak Gaziantepe 400 Milyon TL yatırım yaptık. Yapılan alt yapı çalışmalarını mukayese edersek kentte 1999-2003 yılları arasında 315 Km kanal varken 2004-2010 yılında 850 Km kanal, 373 Km İçme Suyu hattına karşılık 610 Km İçme Suyu Hattı, 60 Km olan Yağmursuyu Hattına karşılık tam 122 Km Yağmursuyu Hattı gerçekleştirdik. Rakamlara dikkat ederseniz oranlar nerdeyse yüzde iki yüze yakın artmış. Bugün Gaziantepin alt yapı ile ilgili bir sıkıntısı yok, bizden önce yapılanlara da teşekkür ediyorum, yapanın eline sağlık. Alt yapı bir kentin büyük bir kent olmasında önemli ve olmazsa olmazlarının başında gelmektedir dedi.
Başkan Güzelbey, Artık Gaziantep büyük bir kent, artan nüfusun ihtiyaçlarına cevap verecek yeni kaynaklar üretmek gerek. Bugün kentin bir içme suyu kaynağından ihtiyacını karşılamak mümkün değil, ikinci içme suyu kaynağını Mizmillide devreye soktuk ama 50 yıllık projeksiyonda kentin ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte üçüncü bir içme suyu kaynağını projesini hazırladık.
Birçok kentte arıtma tesisi bile yokken bugün Gaziantep üç arıtma tesisine sahip ender illerin başında gelmektedir. Mevcut arıtma tesisimizin yanı sıra devreye soktuğumuz 2.Atık su arıtma tesisi ile şehir nüfusunun %96sının atık sularını arıtma kapasitesine ulaşmış oluyoruz. 3.Tesisin hizmete girmesi ile yüzde yüze yakın arıtma sağlamış olacağız. Katı atık işleme tesisi, katı atıktan elektrik enerjisi elde ettiğimiz kojenerasyon tesisimiz ile diğer illere örnek teşkil ediyoruz diye ifade etti.
Alt Yapıdan Yoksun Bir Kentin, Büyük Bir Kent Olduğundan Söz Etmek Mümkün Değil
Alt Yapıya yapılan yatırımların siyasetçiler için görünmeyen yatırımlar olduğunu belirten Güzelbey, Oysa alt yapıdan yoksun bir kentin bir büyük kent olduğundan söz etmek mümkün değil. Kent merkezinde yaptığımız çalışmalar kadar köylerimizin de alt yapı, içme suyu, kanalizasyon ve atık sularının arıtılması için projeler üretiyoruz. Köylerimize bugüne kadar 29 Milyon TL civarında bir alt yapı yatırımı gerçekleştirdik. Bütün bu hizmetlerin daha kaliteli ve hızlı ulaştırılmasını sağlamak için de araç parkımızı teknolojinin gereklerine uygun olarak dizayn ettik ve 8 Milyon TLye yakın bir yatırım yaptık. Hizmetin konusuna hakim, teknolojiyi verimli kullanan personeller tarafından daha kaliteli verileceğine inanıyoruz. 2004 yılında GASKİ Müdürlüğümüz bünyesinde 560 işçi, 158 memur görev yapıyorken, 2010 yılına geldiğimizde 338 işçi, 152 memur ile daha fazla hizmeti Gaziantep halkı ile buluşturduk dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Gaziantep halkına kaliteli, kesintisiz su temin etmek için çağdaş projeler üretmeye devam edeceğiz Vatandaşlarımıza çalışmalarımıza göstermiş oldukları anlayıştan dolayı teşekkür ediyorum diye konuştu.