Şiddete Uğrayan Kadınlar Yasalara Başvurmuyorlar
Bu projeler kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları tarafından Avukat Ebru Özçörekçinin konuşmacı olarak yer aldığı Kadına Şiddet ve Boşanma konulu bir konferans düzenlendi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim, Dış İlişkiler Daire Başkanı Muhtar Akyol ve Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sema Marangozun katılımlarıyla, toplumsal öneme sahip bu olumsuz durumun ortadan kaldırılmasına katkı sağlamak amacıyla, GAMEK tarafından gerçekleştirilen konferansa, yoğun bir katılım gerçekleşti.
GAMEK Genel Koordinatörü Ersan Aktaş, GAMEK 7 yılda yaklaşık 30 bin kadına istihdama yönelik eğitimler sunmuş, sadece eğitimle sınırlı kalmayarak sosyal sorunların çözümüne de katkı sağlamıştır. Yapılan araştırmalar bakıldığında dünyada en az her 3 kadından 1i fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığı, Avrupa Konseyi 2002 yılı Raporuna göre her 4 kadından 1i, Türkiyede ise her beş kadından 2sinin fiziksel şiddet gördüğü bilinmektedir. Bu toplumsal sorunu yok etmek amacıyla, dünya genelinde olduğu gibi son yıllarda Türkiyede de uluslararası sözleşmeler, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı Genelgeleri, Şiddet İzleme Komisyonu, kampanyalar, sığınma evleri, yasal düzenlemeler, eğitimler ve kanaat önderleri aracılığı ile bu sorunun çözümü için projeler yürütülmektedir dedi.
Avukat Ebru Özçörekçi, Aslında aile içi şiddet, rakamlara yansıyanlardan çok daha fazla olduğu bilinmektedir. Şiddete uğrayanların ancak yaklaşık % 20si resmi makamlara başvurmaktadır. Gerçekleşen şiddet olaylarının % 88i erkekler tarafından uygulanmıştır.
Şiddete maruz kalan kadının neden başvuruda bulunmadığına bakıldığında, ekonomik bakımdan güçsüz olması, bir işte çalışmaması dolayısıyla cesareti olmaması, iddiasının ciddiye alınmayacağı korkusunu taşıması, saldırganın cezalandırılmayacağı ya da şiddetin tekrarlanacağı endişesi gibi nedenlerin olduğu görülmektedir diyerek, kadınların yasal hakları ve haklarını korumaları hakkında bilgi verdi.