ŞİDDETTEN HUZURA KAÇIYORLAR
Farklı nedenlerle şiddete maruz kalan kadınlar için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kadın Sığınma Evi oluşturarak şiddet mağduru kadınları ve çocuklarını koruma altına aldı.
Güvenlik güçlerinin yönlendirmesiyle ya da kendi iradesiyle Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı sığınma evlerine başvuran kadınlar, ilk etapta kadın sığınma evleri için iletişime geçip bilgi alıyor. Şiddet mağduru kadınlar, istemeleri halinde kadın sığınma evinin şartlarını kabul edip buralarda yaşamlarına devam edebiliyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Muhtar Akyol, şiddet mağduru kadınların koruma altına alınması için ellerinden gelen tüm çabayı sarf ettiklerini kaydederek, sürecin işleyişi hakkında bilgi verdi. Akyol, “Yapmış olduğumuz hizmetleri 3 merkezden yürütmekteyiz. Bunlar; Kadın Danışma Merkezi, Alo 444 17 01 hattı ve Kadın Sığınma Evi. Şiddete maruz kalan kadınlar 24 saat arayabilirler. Buradan karşılarına uzman çıkar ve bu uzmanın yönlendirmesi ve bilgilendirmesiyle kadınlarımız nasıl davranacaklarının, ne yapacaklarının kararını verir. Görüşmeler sonrasında Kadın Danışma Merkezi’mize müracaat eden kadınlara Kadın Sığınma Evi’mizde barınmak isteyip istemeyeceği sorulur. Kadın sığınma evimizde kalmak isteyen kişiler sığınma evlerimize yönlendirilir” diye konuştu.
Kadın Sığınma Evi’nde Gaziantep’te yaşayan kadınların dışında başka il ve ilçelerden kadınların ve kızların da kalabildiğini belirten Akyol, “Sığınma evlerimize, 12 yaşından küçük çocuklar anneleriyle birlikte bize müracaat edebilirler. Kadın Sığınma Evi’nde, ailelerin her türlü ihtiyaçları, çocukların okul ihtiyaçları, giyim kuşam ihtiyaçları ve her türlü sosyal ihtiyaçları bu merkezimizde karşılanmaktadır.” şeklinde konuştu.
Kadın Sığınma Evi’nde kalan okul çağındaki çocukları, sığınma evlerine yakın yerlerdeki okullara kaydettiklerini söyleyen Akyol, kadınlara da birçok spor etkinliği sunduklarını, kadınların meslek sahibi olması için el becerileri konusunda meslek öğrettiklerini ifade etti.
EĞİTİMİNDEN HUKUK İŞLERİNİ HEPSİ YAPILIYOR
Sığınma evlerinde kalan aileler için birçok imkan sağladıklarını dile getiren Akyol, “Merkezlerimizde çocuklar için oyun alanları, spor alanları var. Kadınlarımız bu merkezlerimizde spor etkinlikleri, fitness gibi etkinlikler yapabiliyorlar. Film izleme, televizyon izleme gibi etkinlikler mevcut. Merkezlerimizdeki psikologlar tarafından şiddet mağduru kadınlara destek veriliyor. Sonuçta kadının kendi kendini bulması ve daha isabetli kararlar verebilmesi için düşünmesi gereken o süre içinde karar vermesi için kendisine biz her türlü imkanı sunuyoruz. Kadının tıbbi bir desteğe ihtiyacı varsa tedavilerini yaptırıyoruz. Hukuki bir ihtiyacı varsa baroyla istişare ederek, baroyla görüşülerek hukuki ihtiyaçlarını gideriyoruz. Sosyal destek veya farklı destekler sağlanması gerekiyorsa aileye o desteği sağlıyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Akyol, açıldığı günden bu yana, yaklaşık 1,5 yılda Kadın Sığınma Evi’nde ortalama 75 kadına destek verildiğine, Kadın Danışma Merkezi’nin 600 tane kadına hizmet verdiğine ve bu kişilerin baroyla, emniyetle görüşülerek sorunlarına çözüm bulunması noktasında yardımcı olduklarına dikkat çekti.
Kadın Sığınma Evi’nin kapasitesinin 20 kadının 20 çocuğun yaşayabileceği kadar olduğunu, 12 yaşının altındaki tüm çocukları alabildiklerini, 12 yaşından büyük çocukları alamadıklarını, şu anda Kadın Sığınma Evi’nde 10 kadın 4 çocuk kaldığını kaydetti.