HIZLI ERİŞİM
17.12.2010

Sığınma Evleri Kadınların Haklarınının Korunmasına Katkı Sağlıyor

Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonunda düzenlenen ve Kadın Sığınmaevleri Projesi Uzmanı Psikolog Zehra Tosun’un konuşmacı olarak katıldığı toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Genel Sekreter Yardımcıları İbrahim Evrim,Settar Çanlıoğlu, Daire Başkanları Sema Marangoz, Muhtar Akyol ve belediye yetkilileri katıldı.

Toplantıda, ‘Dünyada en az her 3 kadından 1’i fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmaktadır. Avrupa Konseyi 2002 yılı Raporuna göre her 4 kadından 1’i, Türkiye’de ise her beş kadından 2’si fiziksel şiddet görmektedir’ diyen Uzman Psikolog Zehra Tosun, “Yaşadığı şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranı %48,5, hiçbir kuruma başvurmayan kadınların oranı %92’dir. Türkiye’de Uluslararası Sözleşmeler, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı Genelgeleri, Şiddet İzleme Komisyonu, Kampanyalar, Sığınmaevleri, Yasal düzenlemeler, Eğitimler ve Kanaat önderleri aracılığı ile bu sorunun çözümü için projeler yürütülmektedir” diye konuştu.

‘Toplumda, Kadın Sığınmaevlerinin gerekli görülmemesi, aileleri parçalayan yapılar, misafirhane, rehabilitasyon merkezi, hayır kurumu olarak algılanması gibi yanlış kanıların da olduğunu vurgulayan Zehra Tosun, “Oysa, Kadın Sığınmaevlerinin, şiddete maruz kalan ve risk altındaki kadınların, çocukları ile birlikte şiddetten uzak, güven içerisinde kalabilecekleri kuruluştur.

Bu kuruluşlarının sağlıklı işleyebilmeleri için SHÇEK, Valilik, Kaymakamlıklar, Milli Eğitim, Kadın Örgütleri, Üniversiteler, İl Sağlık Müdürlüğü, İŞKUR ve Baro’lar gibi ilgili tüm kurumlarla resmi işbirliği sağlanmalı, işbirliği yapılan kurum ve kuruluşlarla sık sık görüşülmeli. Sığınmaevlerinde uzman çalışma ekipleri oluşturulmalıdır” diye konuştu.

''Kadın Sığınma Evleri Projesi'' ile Türkiye'de kadınların insan haklarının korunmasına katkıda bulunmak ve şiddete uğrayan kadınlara yeterli düzeyde korumak sağlamak için belediyelere, kadın sığınma evi kurup işletme konusunda destek vermeyi amaçladığını hatırlatan Tosun, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanmak üzere olan Kadın Sığınmaevi’nin de yer aldığı proje, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği'nin mali, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun (UNFPA) da teknik desteği ile yürütülüyor” dedi.

Uzman Psikolog Zehra Tosun konuşmasında, ‘Sığınmaevi ekibi kimlerden oluşacak, çalışanların nitelikleri, çalışanların eğitimi, sığınmaevi hangi ilkeler çerçevesinde faaliyet gösterecek, ne tür güvenlik önlemleri alınacak, denetim nasıl gerçekleştirilecek, kadın danışma merkezinin fiziki koşulları nasıl olacak’ gibi temel konular hakkında çeşitli bilgilere yer verdi.