HIZLI ERİŞİM
20.12.2017

ANTEP HARBİNDE SAĞLIK HİZMETLERİ ANLATILDI

Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziantep Sanat Merkezi’nde düzenlenen, “Bir Kent, Tarih ve Kültürü ile Buluşuyor” etkinliği kapsamında, Op.Dr. Samet Bayrak, “Antep Harbinde Sağlık Hizmetleri” konulu söyleşisini gerçekleştirdi.

Gaziantep Eski Adliye binasının restore edilerek Sanat Merkezi’ne dönüştürülmesiyle birlikte onlarca sanatsal etkinliğe sahne olan Gaziantep Sanat Merkezi, “Bir Kent, Tarih ve Kültürü ile Buluşuyor” söyleşilerine sahne oluyor. Bu kapsamda restore edilerek konferans salonuna dönüştürülen eski ağır ceza mahkemesi salondaki üçüncü söyleşiyi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin davetiyle Op.Dr. Samet Bayrak, “Antep Harbinde Sağlık Hizmetleri” başlığıyla yaptı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Zafer Okuducu, Genel Sekreter Yardımcılarından Oya Alpay, Serdar Tolay ve onlarca davetlinin katıldığı söyleşide; Op.Dr. Samet Bayrak, yaklaşan 25 Aralık Kurtuluş Bayramı münasebeti ile böyle bir etkinliğin yapılmasından dolayı Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teşekkür ettiğini belirterek başta Antep Harbi kahramanları olmak üzere tüm aziz şehitlerimizi bizlere bu günleri bıraktıkları için minnet ve rahmetle anıyorum diyerek sözlerine başladı. Antep harbinde sağlık teşkilatının nasıl kurulduğu ve hizmetlerin nasıl verildiğini anlatan Bayrak; harp yılları Antep’te Op.Dr. Mecit Barlas, Dahiliyeci-Ürolog Dr. İbrahim Söylemez, Sağlık Müdürü Dr. Şahap Bey olmak üzere 3 Türk hekim vardı. Çatışma başladığında sağlık hizmetleri tam organize edilmemişti. Doktorlar ilk zaman Şıh Camiindeki Müdafa-i Hukuk hastanesine gidip mevcut yaralıları tedavi ediyorlardı. Kuvay-i Milliye teşkilatlanmasında aktif görev alan Dr. Hamit gerek şehirde gerekse 25. alayda sağlık hizmeti verdi. Bu arada İstanbul’da tıp fakültesinde eğitim alan gençler gönüllü olarak sağlık hizmetlerinde yer aldılar. Ömer Asım Bey (Aksoy) 27. Alayın doktorluğunu yaptı. Sağlık hizmetleri son derece zor ve yetersiz şartlarda olağanüstü gayretlerle gerçekleştiriliyordu. Savaş sırasında önceleri yaralı kadın ve erkekler ayrı ayrı koğuşlarda yatırılıyordu. Ama savaşın acımasızlığı yaralıların sayısın artırınca aynı koğuşa yatırılmaya başlandı. Çok ağır olmayan kadın yaralılar tedavileri yapılıp evlerine gönderiliyordu. Çok ağır yaralı kadınlar ise hücrelerde yatırılıyordu. Kadınlar için ayrıca kadın hasta bakıcı olmadığından hemşirelik görevini askerde sıhhiye olarak çalışmış kişiler yapıyordu. 1.Dünya harbinde “Sıhhiyeci” olan 15 Antepli hasta bakıcı ateş altında, gece gündüz akın akın gelen yaralıları iyi etmek için uğraşıp durdular. Diyen Bayrak, burada Fitnat Teyze’ye dikkat çekmek istiyorum diyerek daha sonra Bazoğlu soyadını alan Fitnat Teyze’nin, Dr. Mecit Barlas’ın yanında fedakârca hizmet verdiğini aktardı.

Harpte Hilal-i Amber (Kızılay) bayrağı olmasına rağmen Şıh Camii’nin Fransızlar tarafından bombalandığına da değinen Bayrak, Antep Harbinin imkânsızlıklar içinde gerçekleştirilen bir harp olduğunu, dönemin şartları ölçüsünde Mustafa Kemal Paşa Atatürk’ün harbin her noktasında olduğunu belirtirken soru ve cevapların ardından söyleşisini tamamladı. Yoğun ilgi gören söyleşi sonrasında Op.Dr. Samet Bayrak’a, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Zafer Okuducu, Genel Sekreter Yardımcılarından Oya Alpay ve Dr. Serdar Tolay birlikte buket takdimi yaptı.