GAZİANTEP GASTRONOMİSİNİN TÜRKİYE VE DÜNYADAKİ YERİ BAŞLIKLI PANEL DÜZENLENDİ
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Gaziantep Geliştirme Vakfı koordinasyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ile Türk Hava Yolları gibi çok sayıda kurum ve kuruluşun desteğiyle düzenlenen Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali kapsamında Gökmen Sözen moderatörlüğünde, Aylin Yazıcıoğlu, Cihan Çetinkaya, Mesut Akşar, Mehmet Gök’ün katılımıyla “Gaziantep Gastronomisinin Türkiye ve Dünyadaki Yeri” başlıklı panel gerçekleşti.
Yemek, gıda ve gastronomi fotoğrafçısı Gökmen Sözen tarafından düzenlenen “Gaziantep Gastronomisinin Türkiye ve Dünyadaki Yeri” ana başlıklı panelde konuşan, Aylin Yazıcıoğlu, Cihan Çetinkaya, Maksut Askar, Mehmet Gök gibi mutfak sanatında kendini ispatlamış şefler ve sektörün önde gelenleri, yerel ürünlerin mutfaklarda daha fazla yer tutması gerektiğini vurguladı.
Profesyonel Mutfaklarda Yerel Ürünlerin bahsedildiği panelde; Aylin Yazıcığlu, “En iyi ürünü yetiştirmeliyiz. Ürünler iyi olmadan iyi bir yemek bekleyemeyiz.”ifadelerini kullandı. Türkiye Mutfak Enstitüsünün açılması gerektiğini söyleyerek burada her yönüyle bir enstitünün olması gerektiğini aktardı.
Cihan Çetinkaya ise, Mikla’nın felsefeni anlattı. Temelde iyi ürünle başladıklarını söyleyerek, ürünlerde standartlaşmamın olması gerektiğini vurguladı. Geçmişi, geçmişteki yemekleri de öğrenmek gerektiğini ve bir sonraki nesle bunları aktarmak gerektiğini söyledi. Hedefin her zaman daha iyisi olması gerektiğinin altını çizdi.
Maksut Aşkar, Neolokal’ın hikayesini anlatıı. Mevsimlerin değişikliğinden kaynaklı ürünlerin yetişme yerlerinin ve lezzetlerin değiştiğinden bahsetti. “Ülke olarak bir noktalara taşınacaksa her konuda paylaşımcı olmalıyız” ifadelerini kullandı.
Mehmet Gök ise Doğuş Turizm Grup otellerinden bahsederek, restoranlarından bahsetti. Otellerin artık yemek konusunda zayıfladıklarından bahsetti.
“Antepte gastronominin yemeğin gelişmesi için neler yapmak lazım” sorusuna yanıtın arandığı panelde, kadınların daha fazla gastronomi alanında kendisini hissettirmesini istediklerini dile getirdiler. Panel sonunda ise, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Ak PArti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu tarafından festival anısına Gastroantepfest’e özel olarak hazırlanan tabaklar panelistlere hediye verildi.