"GAZİANTEP TÜRKİYE'NİN FISTIK KENTİ' KONULU KONFERANS GERÇEKLEŞTİ
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Gaziantep Geliştirme Vakfı koordinasyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ile Türk Hava Yolları gibi çok sayıda kurum ve kuruluşun desteğiyle düzenlenen Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali kapsamında Ekolojik Bina’da “Gaziantep, Türkiye’nin fıstık kenti” konulu konferans düzenlendi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı İbrahim Yılmaz, Ödüllü Antepfıstığı Kitabı yazarı Gonca Tokuz ve Antepfıstığı Araştırma Merkezi Müdürü Nevzat Aslan ile Ventura Pastanelerinin Pasta ve Çikolata Şefi Sümeyra Osmanlıoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı konferansta; Antepfıstığının önemi, fıstığın Gaziantep tarihinde yemeğinde kültüründe ve ekonomisindeki yeri ve önemi vurgulandı. Antepfıstığının üretim koşulları, bakımı gibi konulara değinildi.
Antepfıstığı Araştırma Merkezi Müdürü Nevzat Aslan Dünyada ve Türkiye’de fıstığın kullanım alanları ve fıstık çeşitlerine değinerek, ülkelere göre fıstık üretimi miktarlarına değindi. Antepfıstığının tat, lezzet, kullanım alanları konusunda diğer fıstıklardan ayrı tutmak gerektiğini belirtti.
Gonca Tokuz ‘’Antep Fıstığı’’ kitabı hakkında konuklara bilgi vermiştir. Antepfıstığı ile ilgili yemek ve tatlı tariflerini, maniler, deyişler, atasözleri, türküler ve yöresel sözcüklerle dinleyicilere paylaştı.
Ventura Pastanelerinin Pasta ve Çikolata Şefi Sümeyra Osmanlıoğlu konuşmasında City&Guild’s Profesyonel Pastacılık ve Ekmekçilik Diploma Programından mezun olduktan sonra kendi işletmesini açmaya karar verdiğinden bahsetti. Ar-ge çalışmalarının sürekli devam etmekte olduğunu belirten Osmanlıoğlu her dönemde ürün çeşitlerine yeni, farklı lezzetler katmaya çalıştıklarını dile getirdi.