HIZLI ERİŞİM
29.03.2018

GLOBAL GASTROEKONOMİ ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİ

Dünyanın dört bir yanından gelen gastronomi ve ekonomi liderleri ile vizyonerleri “Global Ekonomik Krizin Panzehiri” olarak nitelendirilen sektörü, fırsatları ve kendi kalkınma formüllerini anlatmak üzere Global Gastroekonomi Zirvesi’nde bir araya geldi.

TURYİD (Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği) öncülüğünde bu yıl ilk defa düzenlenen Global Gastro Ekonomi Zirvesi 2018, 29 Mart’ta, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Gastronominin bir “endüstri” olarak doğacağı ilk zirve olma özelliği taşıyan, Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin desteklediği bu zirvede uluslararası markalaşma ve ekonomik büyümenin sırları üzerinde konuşuldu. Gastronomiyi bir ekonomik büyüme olanağı olarak ortaya koyulması ve uluslararası markalaşma ve ekonomik büyüme modellerinin uyarlanmasını hedefleyen etkinlik yerli ve yabancı uzmanların konuşmaları ile devam etti.

Global Gastro Ekonomi Zirvesi 2018’e Güney Kore, Japonya, Peru, Danimarka ve İspanya başta olmak üzere markalaşmış ülkelerden gastronomi ekonomisinin lider isimlerinin yanında, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı UNCTAD’dan Bonopas Onguglo, Kâr amacı gütmeyen ve Danimarka başta olmak üzere Kuzey Ülkeleri gastronomisini tanıtmak ve geliştirmek üzere kurulmuş FOOD’un direktörü Pelle by Andersen, Promperu’nun imaj ve iletişim direktörü Isabella Falco, ABD’de gastronomi, şarap ve sağlık turizmi merkezi olan Napa Vadisi’ni geliştirmek üzere kurulmuş Visit Napa Valley’in başkanı ve CEO’su Clay Gregory, Bask bölgesi danışmanı Tangible Consulting Direktörü-Ortağı Iñaki Gaztelumendi, Londra merkezli olup dünyada birçok noktaya yayılan Hakkasan, Wagamama, Yauatcha, Babji Pide gibi farklı konseptlerden birçok restoranın kurucusu, en son Türk Mutfağı temsilcisi pide restoranı Yamabahçe’nin kurucusu  Alan Yau, Gastronomi de dahil olmak üzere farklı sektörlerden firmalara kaynak yaratma, proje ve finans konularında danışmanlık hizmeti veren kuruluş Aldersgate Partners’in ortağı Sebastian Nokes, İspanya’daki Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili ilk resmi diploma veren Gastronomi Okulu kurucusu Joxe Mari  Aizega, Le Cordon Bleu Japonya Temsilci Direktörü ve Le Cordon Bleu Kore Genel Müdürü Ilyoung Hong, 2017 yılında Tarım Bakanlığı’nın yürüttüğü “Tarım ve Gıda Etiği“ proje danışmanı FEC (Food Ethical Council-UK) üyesi Geoff Tansey, Güney Kore mutfağının uluslararası markalaşmasını sağlayan ve kimchi’yi global ürüne dönüştüren Dünya Kimchi Enstitüsü Başkanı Jaeho Ha, İstanbul Yiyecek İçecek Grubu bünyesindeki 19 başarılı işletmenin şefi ve ortağı olmasının yanı sıra İstanbul’un çağdaş lokantacılığını başlatan kişi olarak tanınan ve restoranı Mikla ile dünyanın en iyi 100 restoranı arasında gösterilen Mehmet Gürs katılım sağladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in “Yaratıcı Şehirler ve Unesco Gastronomi Kenti Olmanın Katma Değeri Nedir” konulu konuşmasının da yer aldığı programda, Gaziantep Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Oya Alpay ve Fikret Murat Tural, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hülya Yıldız, Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi Danışmanı M.Ragıp Güzelbey, Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi Eğitmeni Oya Sesli, Mutfak Sanatları Merkezi Şef Doğa Çitçi ve Gökhan Tiryaki katılım sağladı. Gaziantep Mutfağına ait Zeytinyağlı Dolma, Yaprak Sarması, Mercimekli Köfte, Turşu Baklava, Tuzlu Fıstık, Lokum, Kuru Üzüm olmak üzere yöresel ürünlerin ikramları yapıldı.