SELAMLIK SOHBETLERİNDE PROF. DR. İLBER ORTAYLI TÜRKLERİN SERÜVENİNİ ANLATTI
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Selamlık Sohbetleri etkinlikleri kapsamında Cansu Canan Özgen’in moderatörlüğünde, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ile “Türklerin Serüveni” söyleşisi, 7 Nisan tarihinde Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Türklerin geçmişten günümüze tarihini anlattığı program Gaziantepliler tarafından yoğun ilgi gördü. Büyük ilgi gören programda salona giremeyenler, salon girişine kurulan dev ekrandan söyleşiyi takip etti.
Prof. Dr. Ortaylı’yla tarih yolculuğuna çıkan Gaziantepliler, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında Balkanlar’da yaşanan gelişmeleri konunun uzmanından öğrendi.
"Koca bir kavmin binlerce kilometreyi üç asır içinde geçtiğini düşünün. Bu, dünyayı değiştirmez de ne yapar? İşte Türkler dünyayı böyle değiştirdi. Bu sebeple, bizim hayalî bir tarih ve kahramanlar üretmeye değil, yalnızca doğruyu öğrenmeye ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.
Balkan harbini, Osmanlı Devletinin Balkan topraklarında Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ ve Yunanistan’a karşı giriştiği savaşlar dizisi olarak tanımlayarak, Balkanlardaki ülkelerin birbirleriyle sürekli kavga içerisinde olduğunu söyledi. Balkan harbini kaybeden Osmanlı Devleti’yle hiçbir devletin ittifaka yanaşmadığını, ancak Almanlarla yapılan ittifakın tarihe yeniden şekil verdiğini bildirdi.
Türkiye’nin kayıt tutmayan bir yanının olduğunu vurgulayarak bazı insanların Atatürk’ün seceresi hakkında ileri geri konuşmalarının doğru bir yaklaşım olmadığını vurguladı.
Gençlere tavsiyeler vererek, m”Bazı şeylerden vazgeçmeniz lazım, ikide bir elinizdeki cep telefonu veya tablet gibi aletleri kullanıp onlara bakmayın. Yanlış, çok kötü bir şeydir bu. Bir şeyleri ararken bir şeyleri bulmanızdan alıkoyuyor sizi. Bu iyi bir yetişme yöntemi değil. Ansiklopedi bakarsan, lügat bakarsan aradığın madde kadar aramadığın dikkatini çeker ve onlar daha çok akılda kalır çünkü genç bir dimağınız var. Gezmeye çok düşkün olmanız lazım, bu çok önemli bir şey. Tabii Türk milletinin en büyük derdi yabancı dildir, lütfen onu halledin. Halletmeyen bir millet olmaz. Herif İngiliz doğdu diye imtiyazlı değil, İngilizceden başka dil bilmeyene çok zavallı bir adam diye bakılır. Lisan bilmeyen herkese o toplum çok düşük adam diye bakar. Herkesin bir şey bilme mecburiyeti var. 20 yaşına kadar eğitim görüyorsunuz, böyle bir dünyada çok nüfus yapanlar çok kötü olacaklar. Yani, biz yatakta bir ülkeyi fethederiz diyenler çok büyük hüsrana uğrayacaklar. Bugünkü dünyada sağlam toplum demek gençlerini iyi yetiştiren toplum demek. Onun için Türk devletinin düsturu maarif ve sıhhattir.” Ifadelerinde bulundu.
Söyleşinin ardından Cansu Canan Özgen ve Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya günün anısına Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken tarafından hediyeler takdim edildi.