HIZLI ERİŞİM
20.09.2018

ULUSLARARASI GASTROANTEP FESTİVAL MEŞALESİ YAKILDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Gaziantep Geliştirme Vakfı koordinasyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ile Türk Hava Yolları gibi çok sayıda kurum ve kuruluşun desteğiyle bu yıl ilk kez düzenlenen Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festival Meşalesi, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, milletvekilleri, festival özel konukları Engin Altan Düzyatan, Ceyda Düvenci, Tamer Karadağlı, Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, pasta şefleri, Türkiye’nin gastronomi profesyonelleri ve şefleri ile yakıldı.

Festival açılış töreninde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin,  3 gün boyunca 40 ülkeden dünyaca ünlü 41 şefin katılacağı Gastronomi Festivali’nde, eşsiz sofrasının yanı sıra sahip olduğu kültür miraslarını yeniden dikkate sunacaklarına dikkat çekti. Gaziantep’in tarihi günlerinden birine tanıklık ettiğini, şehrin yerli yabancı yüzlerce profesyonelle gezgini ağırlamanın haklı gururunu yaşayacağını bildirdi. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağına” dahil edilerek adını tüm Dünya’ya duyuran Gaziantep’in, gastronomi alanında elde ettiği haklı unvanı, uluslararası bir festivalle taçlandıracaklarını zengin mutfağı ve sahip olduğu kültür mirasını yerelden globale taşıyacaklarını belirtti.

“Gaziantep güneştir, Gaziantep topraktır, bu güneş, bu toprak tarihle birleşince bugün bu güzellik oluyor. Dünya’nın en eski medeniyetlerin birleştiği Gaziantep, bir kültürdür, bir ipek yoludur. İpek yolu kalkınma yoludur, bu güzelliğin paylaşıldığı yoldur. Sofra berekettir, sofra birleştirir, sofra kardeşliktir, sofra paylaşmaktır, sofra emektir, sofra Anadolu’dur, sofra Gaziantep’tir. Mutfak deyip geçmeyeceksin içerisinde bütün bu bileşimlerle birlikte bir kardeşliktir. Fıstık festivalinden, zeytin festivalinden tüm ürünlerden oluşan gastronomimizde Dünya’ya, ‘Gaziantep’e gelme zamanı’ diyoruz. Gaziantep Roma’dır, Gaziantep Hitit’tir, Gaziantep Selçukludur, Gaziantep Osmanlıdır, Gaziantep hanlarıyla hamamlarıyla İslam medeniyetinin baş tacıdır. Gaziantep’i görmek istiyorsanız Yesemek’te Zeugması’yla Rumkalesi’yle ‘Gaziantep’e gelme zamanı’ diyoruz. Safari parkımızla tüm antik kentlerimizle lezzetin başkentiyle ‘Uzaklarda Arama Gaziantep’teyiz’ diyoruz. Acımız yakar Gaziantep’in ama acımız tatlıdır, baklavasıyla ağzımızdaki tat dilimize yansır. Menengiç kahvesiyle oturup dertleştiğimiz sohbet ettiğimiz sofralar, bizim kader birliğimizdir. Hepsinin coğrafi işaretini aldık. Hepsi tescillidir, Gaziantep’in öz ürünüdür.” ifadelerini kullandı. Dünyanın sevgiye ve barışa ihtiyacının olduğunu söyleyerek, dünyanın bu medeniyet kodlarına ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise, eşsiz Antep mutfağının zenginliğinden bahsederek, Antep Sofrasının barışı, sevgiyi, kardeşliği ve paylaşmayı simgelediğini söyledi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, kentin sahip olduğu mutfak kültürüne yönelik değerlerin bölgeye yayılmasıyla bölgede kardeşlik, barış ve huzurun geleceğini kaydetti.

MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan da Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali’nin önemine değindi.

Konuşmaların ardından, protokol, festival özel konukları Engin Altan Düzyatan, Ceyda Düvenci, Tamer Karadağlı, Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, pasta şefleri, Türkiye’nin gastronomi profesyonelleri ve şefleri ile festival meşalesi yakıldı.