ULUSLARARASI GASTRONOMİ FESTİVALİ DOLU DOLU GEÇTİ
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün “Yaratıcı Şehirler Ağına” dahil edilerek adını tüm Dünya’ya duyuran Gaziantep, bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Gastronomi Festivalinde 3 günde 250 bin ziyaretçi ağırladı.
Festival boyunca Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, pasta şefleri, Türkiye’nin gastronomi profesyonelleri ve şeflerinin katılımlarıyla geniş bir platformda Gaziantep ürünleri yeniden yorumlanarak sunumlar, konferanslar ve paneller gerçekleşti. Ayrıca Festivalpark alanında A ne hoş ekibi ile “Kağıttan Sebze & Çiçek Buketleri” atölyesi, Zeliha Sunal ile “Mutfakta Sıfır Atık” atölyesi, Squatgirl Doris Hofer ile "Baklava Da Yerim, Spor Da Yaparım" ve "Açık Hava Sporu" etkinlikleri, tahta bacak gösterileri, canlı heykeller, Karikatürist Ömer Göker performansı, çocuk ve yetişkin yemek yarışmaları, konserler, bando performansları, halkoyunları gösterileri olmak üzere birbirinden eğlenceli birçok etkinlik gerçekleşti.
40 ülkeden katılımın olduğu festival boyunca, dünyaca ünlü Michelin Yıldızlı şefler, Gaziantep’in sahip olduğu kültür, tarih ve gastronomi zenginliğini keşfetti.
Gaziantep’in zengin mutfağıyla sahip olduğu kültür mirasını yerelden globale taşımayı hedefleyen Uluslararası GastroAntep Festivali, 20-22 Eylül tarihleri arasında düzenlendi. Renkli bir kortej yürüyüşüyle başlayan festivalde, Gaziantep’in hem lezzetleri hem de kültür ve tarih mirası tanıtıldı.
40 ülkeden katılımcının yer aldığı festival kapsamında, Adana, Hatay gibi çevre illerin yanı sıra İstanbul, İzmir gibi şehirlerden de gruplar ağırlayan Gaziantep, 3 gün boyunca yıldızlı şefler, yüzlerce profesyonel, onlarca gastronomi yazarıyla yaklaşık 250 bin ziyaretçiye kenti açtı.
Festival kapsamında fıstık ve biber hasadına katılan dünyaca ünlü şefler, Gaziantep’in tarihi ve turistik mekanlarını da ziyaret etti. Şehrin sahip olduğu tarih, kültür ve gastronomi zenginliğinin tanıtıldığı festivalde, el sanatları sokağı ve lezzet sokağı da vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Yaklaşık 150 standın yer aldığı festivalde, geleneksel el sanatları ürünlerinden kahke, katmer, yuvarlama, beyran, peynir gibi coğrafi işaretli ürünler gibi lezzetler de sunuldu.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu yıl ilk kez düzenlenen GastroAntep Festivali’nin bundan sonra geleneksel olarak her yıl tekrarlanacağını belirterek, “Amacımız, Gaziantep’imizin zengin mutfağını ve kültür zenginliklerini dünyaya duyurabilmekti. Bu amaç doğrultusunda ilk yılımızda, Dünya’nın değişik noktalarından 40 dünyaca ünlü şefi ağırladık. Yabancı şeflere Gaziantep’imizin coğrafi işaretli ürünlerini tanıtma fırsatı yakaladık. Onlar da özellikle fıstığı kendi mutfaklarında nasıl kullanabileceklerini deneyim ettiler. Gaziantep’in zenginliklerini dünyaya duyurabilmek adına bu bizim için büyük bir kazanımdır” diye konuştu.