ÜNLÜ ŞEFLER ULUSLARARASI GASTRONOMİ TURİZM KONGRESİNDE
II.Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, 10. Travel Turkey İzmir 2016 Fuarı ile eş zamanlı olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ, TÜRSAB, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Ticaret Odası, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı organizatörlüğünde; Türk Hava Yolları ve Reseau Délice Dünya Gurme Şehirler Birliği ortaklığı ile düzenlendi.
Dünyanın önde gelen gastronomi ve turizm uzmanları ile eğitimcilerini bir araya getiren kongrede, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi destinasyon sponsoru, Urla Belediyesi çanta sponsoru, Gürsüt tadım atölyesi ise gıda sponsoru olarak katıldı. Alternatif bir turizm dalı olma yolunda ilerleyen gastronomi için atılabilecek adımlar, uzmanlarca değerlendirildi.
II.Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi’nin açılış töreninde, kongreye destinasyon sponsorluğu katkılarından dolayı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne TURSAB Başkanı Başaran ULUSOY tarafından plaket verildi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fikret Murat TURAL, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hülya YILDIZ, Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi Danışmanlarının katıldığı kongrede, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı F.Murat TURAL tarafından Başkan ULUSOY’a, Türk Bayrağı şeklinde hazırlanan baklava takdim edildi.
Unesco Yaratıcı Şehirler Gastronomi Ağına Türkiye'den üye ilk şehir olma ünvanını taşıyan Gaziantep Mutfağı’nın Unesco başarısı Namık Kemal DÖLENEKEN tarafından kongrenin ilk günü katılımcılara ilk sunum yapıldı. Kongre salonunda Gastronomi Bölümünde yer alan, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi tarafından kurulan“Tanıtım Standı”nda, Gaziantep'in, bakır, sedef, yemeni, kutnu gibi el sanatları, kültür ve turizm zenginlikleri ve Gaziantep Mutfağının zenginlikleri tanıtıldı. Gaziantep Mutfağına özgü şekerli ve tuzlu kahke, cevizli sucuk, sarı ve siyah üzüm, besni sucuğu, narlı ve sütlü fitil, muska, tuzlu fıstık. Gaziantep Baklavası ikramları yapıldı
Yapılacak çalışmalarla Türkiye’de oluşturulacak farkındalığın, turizme olumlu yönde etki etmesi hedeflenen kongrede, akademik çalışmalarla eş zamanlı olarak özel sektör sunumlarının yer aldığı paneller düzenlendi. Mutfak kültürünün gastronomi ile ilişkisi ve bu ilişkinin bölge turizminin kalkınmasına olan etkisi sektörün önemli temsilcileri ile ulusal ve uluslararası konuşmacıların yer aldığı panellerde tartışıldı. Ünlü şefler tarafında workshoplar esnasında özel şov ve sunumlar gerçekleşti.