Tarihi ve Kültürel Eserler
Elmacı Pazarı
Almacı Pazarı diğer adıyla Elmacı Pazarı, Kültür Yolu üzerinde bulunan yaklaşık 250 yıllık geçmişiyle ve ahilik anlayışıyla kültürel varlığını kuşaktan kuşağa aktararak devam ettirmektedir. Geçmişte elma meyvesinin nadir bulunması ve bu tarihi pazarda tane ile satışa sunulması nedeniyle Elmacı/Almacı Pazarı ismiyle anılmaktadır. Elmacı Pazar’nda, çeşitli baharatlar, Antep fıstığı, kışlık kuruluklar, acılı acısız salçalar, şire türleri, sucuk, pestil, muska ve kuru üzümler ziyaretçilere sunulmaktadır. Gaziantep’in en eski çarşısı olan Elmacı Pazarı’nda mevsimine göre yazın rengârenk sebze kurulukları, kışın ise şire ürünleri ile domates ve biber salçası görsel zenginlik sunmaktadır.
Bereketli Hilal'in kadim topraklarında yetiştirilen taze sebzeler mevsiminde tüketilirken, kışın bu sebzeler kurutularak sofralarımızı süslemektedir. Tarladan toplanan taze patlıcan, biber, kabak ve acur içleri temizlenerek iplere takılarak bazen dam üzerine bazen de çatı denen ahşaplara dizilerek doğal ortamda kurutulur. Kurutulan patlıcan, biber, kabak, acur, bamya ve domates gibi sebzeler aroması zengin baharatlar, şireden (üzüm suyu) yapılan cevizli sucuk, bastık, muska, pekmez gibi ürünler Elmacı Pazarında çok talep edilen ürünlerdir. Envai baharatların yer aldığı Elmacı pazarında en çok rağbet gören baharatlar; Amonos dağları eteklerinde yer alan İslahiye ovasında yetiştirilen biberlerden yapılan Pul ve toz biber, tarhun, haspir, karabiber, yenibahar, kimyon, nane, tarçın, zahter ve rezenedir.
Gaziantep mutfağının olmazsa olmazlarından özel biber ve domates salçası, sadeyağ, zeytinyağı, bulgur ve diğer hububat çeşitlerinde yer aldığı pazarda, yoğun olarak baharat çeşitleri ve şifalı otlar bulunmaktadır. Bir yanda mis gibi baharatları, diğer yanda kuru meyve ve sebzelerin kendine özgü rayihalarının bir ahenk içinde sizleri davet ettiği 250 yıllık Almacı Pazarı Gaziantep’e gelenlerin uğrak noktalarından biridir.