HIZLI ERİŞİM
31.05.2010

Teknolojinin Gelenekçi Devleri, “Japonlar…” Fotoğraflarda

Matsuri 2010 etkinliklerinin en kapsamlısı olan Gaziantep festival programında, Japon kültürüne ait tüm öğeler bir araya geliyor. Dünyanın en merak edilen ülkelerinden Japonya’yı tanıtan sergiler, konferanslar, müzik dinletileri ve çok özel ikebana gösterileri ile İpek Yolu’nun en önemli kentlerinden Gaziantep, geleneksel Japon kültürü ile tanışıyor.

Festivalin en önemli etkinliklerinden biri olan ve Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Salonu Fuayesinde gerçekleştirilen, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyelerinde Prof. Dr. Reha Günay’ın objektiflerinden geleneklerinden kopmadan bir sanayi devi haline gelen Japonya’da, yaşam ve sanatı belgeleyen ‘Japonya Fotoğrafları Sergisi’ büyük ilgi gördü.

Prof. Dr. Reha Günay, “İnsanoğlu her yerde aynı, fakat bu uzak yerlerdeki kültür gelişmeleri birbirinden çok farklı oluyor. Dolayısıyla Japonya’ya gidince karşınıza çok farklı bir kültür çıkıyor. İşte ben size bu farklı kültürü yansıtmaya çalıştım, fotoğraflarımda anlatmak istediğim budur” dedi.

Günay, “Hepimiz tekiz ama kültürlerimiz farklı, bu da tabi ki ayrı bir renklilik getirir dünyaya ama dünya giderek kültür bakımından birbirine yaklaşıyor. O zaman da bu yöresel özellikler ortadan kalkarsa, gelenekler, kalkarsa çok biteviye bir dünya olacak, belki seyahatin bile anlamı kalmayacak zaman. Onun için yöresel özelliklerimizi koruyalım, geleneklerimizi korumaya çalışalım. Gaziantep bu bakımdan bunun farkında, korumaya çalışıyor, o bakımdan iyi bir örnek. Diliyorum ki bu farklılaşmalar hep olsun, insanoğulları birbirlerini sevsinler, bir arada yaşasınlar, bu farklılıklarını gezsinler görsünler, bu da onlara çok şey katacaktır” diye konuştu.

Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa, “Değerli hocam fotoğraflarında gezip gördüğü yerleri çok güzel anlatmış. İnsanın Japonya’ya gidesi geliyor, kendisine bu nezih çalışmasından dolayı teşekkür ediyorum. Bu güzellikleri bizimle paylaştığı için de ayrıca şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa tarafından sanatçı Prof. Dr. Reha Günay’a günün anısına bir plaket takdim edildi.

Köklü Japon kültürünün en önemli öğelerini sunarak, Gaziantep’te bir Japonya yaratmayı hedefleyen “Matsuri Gaziantep” Festivalinde iki ülkeyi yakınlaştıracak benzersiz etkinlikler bir arada olacak.